Çocuklar için sağlıklı yaz atıştırmalıkları

Çocuklar için sağlıklı yaz atıştırmalıkları
Güncelleme:

Diyetisyen Emre Uzun yaz aylarında annelerin, çocukların sıvı kayıplarını giderebileceği sağlıklı atıştırmalıkları tercih etmeleri gerektiğini söyledi.

Yaz aylarında, yoğun fiziksel aktiviteler ve sıcaklığın etkisiyle terle beraber su kayıpları kaçınılmaz oluyor. Özellikle çocuklarda sıvı kaybının göz ardı edilmemesi gerektiğini belirten Diyetisyen Emre Uzun, kayıpların asitli ya da gazlı içecekler yerine, ayran, taze sıkılmış meyve suları ve komposto gibi sıvılarla karşılanmasının faydalı olacağını söylüyor. Özellikle güneş altında uzun saatler geçiren çocukların su içmesini keyifli hale getirmek için plajlarda renkli sürahi ve bardakları tercih edebilirsiniz. 

Dondurmasız yaz tabi ki olmaz

Kalorisi çok yüksek dondurmalar yerine, çocuklara doğal sütlü dondurmalar alıştırılmalıdır. Sütlü dondurma çeşitleri yaz aylarında hem serinlemek açısından, hem de  kalsiyum, magnezyum, fosfor gibi bir çok yararlı minerali almanın en kolay yollarından. Ancak miktarını ayarlamak şartıyla tabi. Bunlar yerine yine kendi hazırladığınız, meyveli, kakaolu, sütlü smoothielerle ara öğün yaptırabilirsiniz.

Diyetisyen Emre Uzun’dan boy uzatan smoothie

1 su bardağı süt +1 avuç semizotu+ 1 adet kuru incir +1 yemek kaşığı pekmez

Abur cuburlara alternatif

Çoğu ailenin yaptığı büyük hatalardan biri, taşınma kolaylığı ve pratikliği açısından, plajlara giderken hemen paketli ürünleri çantaya atmak oluyor. Dolayısıyla tüm gün boyunca çocuklarla beraber öğünler, bisküvi, kek, kraker gibi besin değerleri kaliteli olmayan besinlerle geçiştiriliyor. Bu ürünler yerine, kahvaltılık gevrek ve ya beyaz peynirli kepekli tost-şekersiz limonata veya peynir sürülmüş esmer ekmek veya lifli diyet bisküvi, domates, salatalık dilimleri, taze meyve çeşitleri, fındık, badem, ceviz gibi kuruyemişler gibi atıştırmalıklarla bir beslenme çantası oluşturulmalı.

Öğlenleri salata ağırlıklı, ancak yanında ızgara et, tavuk veya balık, peynir gibi protein kaynakları ile destekli bir öğün planlayın. Bunlar yerine daha pratik olacaksa esmer bir sandviç ekmeğini yağsız ton balığı, bol yeşillik veya beyaz peynir, domates, salatalıkla da hazırlayabilirsiniz. Böylece yağ oranları yüksek hamburgerler ve patates kızartmalarından çocukları uzak tutmuş oluruz.