Çocuğunuza ilk yardım eden siz olun!

Çocuğunuza ilk yardım eden siz olun!

Basit ilk yardım kurallarını bilerek başta ev kazaları olmak üzere tıkanma, zehirlenme, boğulma gibi durumlar karşısında çocuğunuzun hayatını kurtarabilirsiniz.

TÜİK verilerine göre 2013 ve 2014 yıllarında 1-17 yaş aralığındaki çocuklarda en çok “dışsal yaralanma ve zehirlenme” nedenli ölümler görüldü. Ebeveynlere, çocuk ilkyardımı üzerine eğitimler veren ve 1,5 yılda yüzlerce aileye ulaşan Deniz Karadeniz, ilk yardımda doğru bilinen yanlışları düzelten projesi ‘Öpünce Geçmeyen Uflar” ile Medical Park Hastaneleri’nde ücretsiz eğitimler verecek.

"ÖPÜNCE GEÇMEYEN UFLAR" İÇİN EĞİTİMLER BAŞLIYOR

Çocuğunuz acil bir durumla karşı karşıya kaldığında nasıl bir ilkyardım uygulayacağınızı biliyor musunuz? Ya da bilinçsizce yapılan ilkyardım uygulamalarının sakatlıklara ve ölümlere neden olabileceğini…

Sağlık Bakanlığı onaylı İlkyardım Eğitmeni ve C sınıfı İş Güvenliği Uzmanı olan Deniz Karadeniz, ilkyardım ve drama eğitimlerini “Öpünce Geçmeyen Uflar” adlı projesinde şekillendirdi. Karadeniz’in projeyi hayata geçirmesinde geçtiğimiz yıl Ordu’da nefes borusuna patlamış mısır kaçan ve hayatını kaybeden 2 yaşındaki Yunus Emre Narlık da etkili oldu. Karadeniz ailelerin ilkyardım konusunda bilinçsiz olduğunun altını çizerek, “Eğitim durumu ne olursa olsun ilkyardımda bilgisizlik hakim. İlkyardım kültürü yok ve bu bize öğretilmemiş. Gün içinde 112’ye yüzlerce yanlış çağrı düşüyor. Ben de yaşanan bunca ilkyardım hatasından sonra “Öpünce Geçmeyen Uflar” adlı projeyi geliştirdim” dedi.

Yanıklar ilk sırada

Çocuklarda en çok yanık kazasının yaşandığını belirten Karadeniz, “Bu kazalarda diş macunu ve yoğurt sürülüyor. Bu kesinlikle yanlış. Yanığa buz dahi koymamak gerekiyor. Onun yerine 20 dakika boyunca akan suyun altında tutmak doğru olacaktır” dedi.

Zehirlenmelere dikkat

Dışsal yaralanma ve zehirlenmelerin bebek ölümlerinin nedenleri arasında ilk sırada yer aldığını söyleyen Karadeniz, zehirlenme vakalarında en büyük hatanın ise çocuğun kusturulması olduğunu ifade etti. Çocuk kusturulduğu zaman madde geri gelir ve tekrar vücuda zarar verir diyen Karadeniz, “Kusma çok ters bir refleks. Onun yerine hızlıca bir hastaneye başvurup çocuğun midesini yıkatmak gerekiyor” dedi. Eğitimlerde doğru bilinen birçok yanlışı düzeltmek için çaba sarf eden Karadeniz, bu yanlışları şöyle sıralıyor: “Aileler genellikle çocukların gözüne bir şey kaçtığında üflerler. Bu kesinlikle yanlış bir hareket. Üfleyerek o cismin daha çok yayılmasına neden olunur. Temiz bir peçeteyle almak daha doğru bir hareket olacaktır.

Doğru bilinen yanlışlar

“Anne ve babaların en bilinçsiz olduğu konulardan bir diğeri ise tıkanmalar. Tıkanmada çocuğun öksürüp öksürmediğine dikkat etmek gerekiyor. Çocuk öksürüyorsa öksürmeye teşvik edilip cismin öyle atılması sağlanmalı. Eğer öksürmüyorsa iki kürek kemiğinin ortasına yapılacak heimrich manevrası ile o cisim atılabilir.” Bugüne kadar yüzlerce anne, baba ve öğretmene eğitim veren Karadeniz’in şimdiki hedefi ise eğitimini devlet okulu ve hastanelerinde de uygulayarak daha çok anne, baba ve öğretmenin bilinçlenmesini sağlamak.

Ücretsiz eğitimler verecek

Deniz Karadeniz, “Öpünce Geçmeyen Uflar” projesi ile Mayıs ayında Medical Park Hastaneleri’nde olacak. İstanbul, Ankara, Bursa, Tarsus, Gebze ve Kocaeli olmak üzere 6 ilde bulunan Medical Park Hastaneleri’nde ücretsiz verilecek eğitimler 14:00-17:00 saatleri arasında hastanelerin konferans salonlarında düzenlenecek.

Ücretsiz eğitim programının takvimi ise şöyle:

Medical Park Gaziosmanpaşa Hastanesi / 3 Mayıs Salı 14:00-17:00

Medical Park Bursa Hastanesi / 4 Mayıs Çarşamba 14:00-17:00

Medical Park Göztepe Hastanesi / 5 Mayıs Perşembe 13:00-16:00

Medical Park Ankara Hastanesi / 6 Mayıs Cuma / 14:00-17:00

Medical Park Gebze Hastanesi / 11 Mayıs Çarşamba / 14:00-17:00

Medical Park Kocaeli Hastanesi / 12 Mayıs Perşembe / 14:00-17:00

Medical Park Tarsus Hastanesi / 18 Mayıs Çarşamba / 14:00-17:00