Çocuğunuza daha fazla sorumluluk verin

Çocuğunuza daha fazla sorumluluk verin
Güncelleme:

Çocuğunuza sorumluluk vermekten kaçınmayın...

Ebeveyn olarak, çocuğunuzun bağımsızlık için ihtiyaç duyacağı becerilerin gelişimi ile bireysel refahlarını dengelemek zorundasınız.

Başa çıkabilir mi?

Çocuğunuz ona verilecek ekstra sorumluluk ile başa çıkabilecek gibi mi görünüyor? Her çocuk farklı zamanlarda olgunlaşır, yani biri bir sorumluluğun altından başarı ile kalkabilirken, diğeri aynı beceriyi gösteremeyebilir.

Onu hazırlayın

Daha fazla sorumluluk isteyen çocukla başa çıkmanın en iyi yollarından biri ufak adımlar atmaktır. Örneğin, onu evde yalnız bırakmaya başlayacağınız zaman ilk denemeleri kısa tutun ve üstesinden geldiğine emin oldukça süreyi arttırın. Bu onları yavaş yavaş yeni duruma alıştıracak ve yaşanabilecek aksilikler için telafi şansı tanıyacaktır. Acele etmeyin, hazır hissettiğine emin olun ve hazırlanmasına yardım edin.

Denetleyebiliyor musunuz?

Ona yeni bir sorumluluk verdiğinizde, güvenliğini sağlamak adına yapabileceğiniz en önemli şey gözünüzü üzerinden ayırmamak olacaktır. Örneğin bir hayvan sahiplenmek istediğinde, onunla ilgilenip ilgilenmediğini, yemeğini suyunu ihmal etmediğini denetlemelisiniz.

Risk faktörü

Düşünülmesi gereken bir diğer nokta da verilecek sorumluluğun çocuğun kendisi ya da etrafı için risk oluşturup oluşturmadığıdır. Haftasonunu evde tek başına geçirebileceğini iddia eden genç yaştaki çocuğunuz aslında bir parti vermek için evi boşaltmaya çalışıyor olabilir. Olasılıkları gözden geçirdiğinize emin olun.

Talimatları takip edebiliyor mu?

Alacağı sorumluluğa dair sizin verdiğiniz talimatlara uyması da oldukça önemli. Eğer bunu bir sebeple yapmıyor ya da yapamıyorsa, henüz yeni sorumluluklar almaya hazır olmayabilir.

İstekli mi?

Eğer yeni sorumluluk almayı kendisi talep ediyorsa, bu onun daha çok özgürlük arzuladığını ve becerilerini geliştirmek istediğini gösterir. Ona güvenmeyi ve bu arzularını desteklemeyi bilmelisiniz ama kontrolü elinizde tutmayı ihmal etmeden.

HT Hayat