Çocuğumla alkol hakkında nasıl konuşmalıyım?

Çocuğumla alkol hakkında nasıl konuşmalıyım?
Güncelleme:

Çocuğunuzla alkol hakkında yapacağınız konuşmayı bir türlü başlatamıyor musunuz? İşte size birkaç ipucu...

Çocuklarınızla alkol hakkında konuşmak yaşları kaç olursa olsun tuhaf ve zor olacaktır.  Ama imkansız değildir ya da yüksek tansiyona sebep olması gerekmez. Beklenti ve endişelerini çocukları ile iletişim kurarak bilmelerini sağlayan bir ebeveyn doğru yoldadır. Üstelik çocuk karşısında gülüyor ya da gözlerini deviriyor olsa bile bunları dinliyor ve duyuyor olacaktır. Peki ama konuşmayı nasıl başlatacaksınız? Televizyon ya da internette konuyla ilgili etkili bir görsel izleyip yola buradan çıkmak hiç de kötü bir taktik değil.

1. Açık olun

Program ya da görüntüyü izledikten sonra araya başka bir şey girmeden konuya girin. Öncelikle reşit olmadan alkol kullanmakla ilgili çocuğunuzun fikirlerini öğrenmeye çalışın. Muhtemelen bunun yanlış, tehlikeli ve yasal olmadığını bildiklerini söyleyeceklerdir. Bunun sadece lafta kalmadığını kimi örneklerle güçlendirebilirsiniz.

2. Arkadaşlarını sorun

Konuya dair tv programı izlerken ‘gençler gerçekten böyle içiyor mu?’ diye sorabilirsiniz, önce çekinecek ama sonra anlatmaya başlayacaktır. Çocuğunuzun kendisi kadar, vakit geçirdiği arkadaşlarının da alkol ile olan ilişkisi önemlidir, onların bu konudaki tavrını öğrenmeye çalışın.

3. Neler gördüğünü ve bildiğini keşfedin

Bugüne kadar nelere maruz kaldığını öğrenin. Arkadaş ortamlarını, katıldığı partilerde alkol olup olmadığını sorun. Eğer cevabı ‘evet’ olursa, onu doğru davrandığına dair teşvik ve takdir edin; ‘hayır’ olursa neden buna karşı olduğunuzu anlatmanız için yeni bir diyaloğun kapıları açılmış olur.

4. Çocuğunuzu iyi ve doğru kararlar vermesi için teşvik edin

 Eğer çevre baskısına rağmen içmeyi reddetmişlerse onları yüceltin. Eğer ileride aynı şekilde bir ortama girer ve rahatsız olurlarsa, istedikleri zaman gidip kendisini almak için yola çıkabileceğinizi söyleyin. Dürüstlüklerini ödüllendirin ve doğru yolda olduğunun altını çizin. Çocuklarınızın onlara güvendiğinizi bilmesi de oldukça onurlandırıcıdır.

5. Cezalandırmak yerine eğitin

Eğer size içmeyi deneğini ya da hatta partilerde biraz sarhoş olmaktan çekinmediğini itiraf ederse onu kınamayın, ceza vermeyin. Tehdit edici olmayan bir şekilde, daha fazla bilgi edinmeye çalışın. Öncelikle dürüstlüklerini takdir ettiğinizi bilmelerini sağlayın, sonra da neler olduğunu ve nasıl hissettiği paylaşın. Genellikle ilk sarhoşluklarından pişmanlık duyar çocuklar, ona yardım için ne zaman isterse yanında olacağınızı mutlaka hatırlatın.

HT Hayat