Çocuğuma kim bakacak?

Çocuğuma kim bakacak?

Yenibiris.com’un Anneler Günü dolayısı ile yaptığı anketlerin sonucuna göre çalışan kadınların anne olmakla ilgili en büyük kaygısı çocuğa kimin bakacağı...

Kadın çalışanlar, eşlerinin işsiz kalmasını ise ikinci büyük endişeleri olarak gösteriyor. Annelerin hayatını kolaylaştıracak uygulamaları olan şirket sayısı ise çok az.

İş ve insan kaynakları sitesi Yenibiris.com’un, yüzde 44’ü kadın olan üyeleri arasında yaptığı bir dizi ankette, anne olmayı düşünen kadınların yarısından fazlasının, “çocuğuma kim bakacak” endişesi taşıdığı ortaya çıktı. Şirketlerin sadece küçük bir kısmının anne dostu uygulamaları olduğu düşünülürse ileride çocuk sahibi olmayı düşünenlerin bu kaygısı çok doğal.

Anne olmak isteyen çalışan kadınların %58’i “çocuğuma kim bakacak” endişesi taşıyor. Ankete katılanların %15’i ise anne olduktan sonra kendilerinin değil, eşlerinin işsiz kalmasından korkuyor.

Anne olmakla ilgili öncelikli kaygınız hangisi?

Çocuğa kimin bakacağı  % 58

Masraflar  % 9

İşle ikisini birlikte götürememe  % 9

İşsiz kalmak  % 9

Eşimin işsiz kalması % 15

İşe alımda pozitif ayrımcılık, kota, annelere ilave imkanlar gibi uygulamalara şirketlerin büyük bir kısmında yer verilmiyor. Anketlere katılan kadınların yüzde 80’i, işyerinde annelere özel bir uygulama olmadığını belirtti. Olumlu yanıt veren yüzde 20’lik kesime göre ise esnek mesai saatleri öne çıktı. İşyerinde kreş veya kreş yardımı uygulaması olduğunu söyleyenlerin oranı ise çok düşük.

Yüzde 66’sı bekâr olan anket katılımcısı kadınlar, anne olmak için de hazır hissettikleri zamanı bekliyor. Yüzde % 17,7’si ise maaşları belli bir seviyeye gelirse çocuk düşüneceğini belirtiyor. Hiç çocuk yapmayı düşünmeyenlerin oranı ise %6,1.

Anne olmak için en uygun zaman sizce hangisi?

Maaşım belli bir seviyeye geldiğinde 17,7%

Belli bir yaşa geldiğimde 8,3%

Hazır hissettiğimde 56,9%

Eşim hazır hissettiğinde 2,8%

Evlendikten kısa bir süre sonra 8,3%

Çocuk düşünmüyorum 6%

Bir kadın için sosyal rolleri içinde en önemli ve vazgeçilmez olanın annelik rolü olduğunu söyleyen Psikiyatri Uzmanı Dr. Özlem Mestçioğlu, çalışan kadınların yaşadığı kaygıların en büyüğünün bu nedenle çocuklarıyla ilgili olduğunu belirtiyor. Dr. Mestçioğlu, “Çalışma yaşamının çocuklarının bakımını aksatacağı düşüncesi, çoğu kadının çalışması önündeki en büyük engeli oluşturmakta, çalışmak zorunda olan kadınlar ise bir yandan zorunluluk bir yandan suçluluk arasında kalmaktadır. Çocuğunun bakımı konusunu bir şekilde halledebilen kadın daha rahat çalışabilmekte, iç huzuruyla işine gidip gelebilmektedir” diyor. Psikiyatr Özlem Mestçioğlu, anne olduktan sonra kadının hissettiği yetersizliğin, eksiklik ve suçluluk duygusu uyandırmaya devam ettiğini söyleyerek, anne ve anne olacaklara şu önerilerde bulunuyor:

-Çocukla geçirilecek zamanları önceden planlayın ve çok önemli bir neden yoksa sözünüzü tutun. Anne olmanın boş kalan tüm zamanları çocuğuyla geçirmek şeklindeki yanlış inancı da değiştirmek gerekiyor.

-Aile takvimi yaparak önemli günleri (doğumgünü vs.) belirleyip günlük programları ona göre yapın.

-Yapılacak işleri önceliklerine göre belirleyin. “ Bu iş ne kadar önemli, ertelenebilir mi, yapılmayabilir mi”, “Bu işin süresini kısaltma olanağı var mı” gibi. Yeter ki, hepsini birden yapabilme fikrini kafanızdan atın.

-Üstlenilen sorumlulukları kişinin kapasitesine göre kısıtlayın. Bu işleri yapacak olan kişinin tek bir kişi olduğunu, yapabilme kapasitesinin sınırlı olduğunu akılda tutmak, gerekirse yardım istemek veya işleri paylaşmak önemli.

-Ters giden bir günün sonunda kendini suçlamadan ve kötü hissetmeden yarın yeni bir gün olacağını anımsayın ve yeni güne yeni bir enerjiyle hazırlanmaya çalışın.

-Kendinize zaman ayırın. Hem kendinize iyi gelen bir şeyler yapma, hem de kendi duygularını -olumsuz duygular bile olsa- yaşama hakkını kendinize tanıyın.

Leyditurk.com