Cinsel tacize karşı savunmasız değilsiniz

Cinsel tacize karşı savunmasız değilsiniz

Avukat Tamer Kulaçoğlu, cinsel tacize dikkat çekti.

Türkiye İstatistik Kurumu ve Adalet Bakanlığı’nın son rakamlarına göre cinsel taciz mağduru sıfatıyla güvenlik birimlerine giden veya götürülenlerin sayısı yüz binlerle ifade ediliyor. Avukat Tamer Kulaçoğlu bu durumun vahim ve trajik bir durum olduğunu belirterek cinsel tacizin bir kader olmadığına, hukuk temelindeki hakların da azımsanmaması gerektiğine dikkat çekti.

Cinsel tacizler, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de ne yazık ki, gündelik hayatta sık sık karşılan olayların başında geliyor. Ülke gündemine dahi oturan taciz vakalarının artması karşısında sanılanın aksine mağdur ve mağdur yakınlarının hukuki hakları olduğuna dikkat çeken Kulaçoğlu Hukuk Bürosu’nun Kurucusu Avukat Tamer Kulaçoğlu; Türk Ceza Kanunu’nda bu tür suçları işleyenlerin ceza alabileceğini belirtti. Cinsel taciz suçunun 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 105. maddesinde düzenlendiğini hatırlatan Tamer Kulaçoğlu maddeye göre; bir kimseyi cinsel amaçlı olarak taciz eden kişi hakkında, mağdurun şikâyeti üzerine, üç aydan iki yıla kadar hapis cezası veya adli para cezası verilebileceğini, fiilin çocuğa karşı işlenmesi halinde ise altı aydan üç yıla kadar hapis cezasına hükmolunabileceğini söyledi.

Cinsel Tacize Uğrandığında Şikâyetçi Olmak Şart…

Kulaçoğlu yaptığı değerlendirmede cinsel tacize uğrayanların bunu afişe etmeyerek ya da bilinmesini istemeyerek hukuki haklarını kullanmadıklarını-belirterek, TCK’nın bu konuda yaptırımları olduğunu vurguladı. Kulaçoğlu: “Somut örneklerle açıklamak gerekirse, laf atmak, cinsel bölgelerini göstermek, mesaj yollamak, cinsel bölgelerinin fotoğraflarını yollamak, cinsel ilişki teklif etmek gibi fiiller marifetiyle kişinin rahatsız edilmesi cinsel taciz suçu. Ancak cinsel taciz suçunun soruşturulması ve kovuşturulmasının mağdurun şikâyetine bağlı. Dolayısıyla mağdur failden şikâyetçi olmadığı takdirde, fail hakkında bu suçtan dolayı herhangi bir işlem yapılmaz. Bir diğer önemli husus da şikâyetin bizzat mağdur veya vekili tarafından yapılması. Şikâyet kişiye sıkı sıkıya bağlı bir hak olduğundan, üçüncü bir kişinin başvurusu failin cezalandırılmasına yetmeyecektir. Ancak mağdur küçük ise onun yerine kanuni temsilcisi de şikâyet hakkını kullanabilir” dedi.

Seni Öpebilir miyim? Ya da merhaba tanışabilir miyiz? Demek Bile Cinsel Taciz Suçu…

Günümüzde, maalesef, gündelik hayatın bir parçası haline gelen ve okulda, iş yerlerinde kamuda ve hatta halka açık alanlarda dahi görülebilen cinsel tacizlerin çok fazla yaşandığını belirten Kulaçoğlu Hukuk Bürosu’nun kurucusu Avukat Tamer Kulaçoğlu; Yargıtay’ın bazı eylemleri suç kabul eden önemli kararları olduğunu belirterek, Yargıtay’ın,

-Yolda yürürken ıslık çalmak, eliyle gel işareti yapmak ve takip etmek,
-Cinsel organ göstermek,
-Cinsel ilişkiye girmek istediğini telefonla, mesajla veya doğrudan söylemek
-“Seni öpebilir miyim?” demek,
-“Haydi birlikte kaçalım” demek,
-Arkadaş olmak istediğini söylemek,
-“Hepsi senin mi?” şeklinde laf atmak,
-Telefonla arayarak, karşı tarafın sesini dinlemek ve ayrıca öpücük atmak,
-“Merhaba, tanışabilir miyiz?” şeklinde mesaj atmak

Şeklindeki davranışları cinsel taciz suçu olarak nitelendirebildiğini, örnekleri çoğaltmanın mümkün olduğunu söyledi.

Görülmekte olan bir dava nedeniyle, yerel bir ceza mahkemesi tarafından, Anayasa Mahkemesine yapılan Türk Ceza Kanunun cinsel taciz suçlarını düzenleyen 105. Maddesinin, Anayasa’nın “suç ve cezada kanunilik” ilkesine aykırılığının tespiti ve iptaline ilişkin başvuru, Yüksek Mahkeme tarafından reddedilmiştir.

Yüksek Mahkeme kararında, yasa gerekçesinde cinsel tacizin, “Kişinin vücut dokunulmazlığının ihlali niteliği taşımayan cinsel davranışlarla gerçekleştirilebilen, cinsel yönden ahlak temizliğine aykırı olarak mağdurun rahatsız edilmesi” olarak tanımlandığını belirterek “her olayın kendine özgü şartlarına göre neyin cinsel taciz olup olmayacağının değerlendirmesini mahkemenin yapması gerektiğini” söyleyerek kararı yerel mahkemeye bırakmıştır.

Cinsel taciz suçunu, sadece fiziksel taciz temelli olarak algılamanın doğru olmayacağını vurgulayan Av.Tamer Kulaçoğlu, olayın gerçekleşme şekline göre, sözlü yazılı ya da elektronik ortamda gönderilen mesajlarında mahkemelerce cinsel taciz içerikli olarak değerlendirilebileceğini belirtti.

Av. Kulaçoğlu “Cinsel Tacize Karşı Savunmasız Değilsiniz”

Kulaçoğlu, cinsel tacizlere uğrayan mağdurların asla kendilerine yapılan bu tür hareketlere katlanılmak zorunda olmadığını belirterek sözlerini şöyle noktaladı: Bu tür davranışlara maruz kalan mağdurların derhal gerekli başvurularını süresi içinde yapılması yoluyla hem faillerin cezalandırılması sağlanabilir hem de bu davranışlara daha fazla maruz kalınması önlenebilir.”

Leyditurk.com