Çin kanseri yenmeyi hedefliyor

Çin kanseri yenmeyi hedefliyor

Çin, bağışıklık hücrelerinin gen yapısını bozarak kanseri yenmeyi hedefliyor.

Çin, son zamanların çokça konuşulan gen teknolojisi CRISPR'yi kullanarak radikal bilimsel çalışmalara imza atmaya devam ediyor. CRISPR, moleküler biyologların genlere müdahalede kullandıkları en popüler yöntem olarak tanınıyor. Çin, son dönemde bu yöntemi insan embriyolarında ve maymunlarda test ederek başarılı sonuçlar elde etti. Biyoteknoloji alanında atılım yapan Çin'in gündeminde bu tekniği doğrudan insanlara uygulamak yer alıyor.

İnsan vücudundaki belirli bir organ ya da hücre grubunun gen yapısını değiştirmek, o hücre ya da organlarla ilişkili işlevleri de etkileyebilir. Bu sayede örneğin, kontrolsüz hücre bölünmesi olarak da bilinen kansere karşı vücudun bağışıklık sistemini harekete geçirmek, yönlendirmek ya da kandırmak mümkün olabilir.

Çinli bilim insanları bir süredir kansere karşı vücudun kendi bağışıklık sistemini kullanarak mücadele etmeyi hedefliyor. Çalışmanın hedefinde metastaz aşamasına ulaşmış akciğer kanserine sahip hastalar yer alıyor. Bu bireylerden toplanan kanlardan, bağışıklık hücrelerini izole eden bilim insanları, bu hücrelerin hareketini sınırlandıran (örneğin kanserli hücrelere saldırmasını engelleyen) genleri etkisiz hâle getiriyor. PD1 adlı genin faaliyetini CRISPR kullanarak engelleyen araştırmacılar bu sayede bağışıklık sistemini kanserli hücrelere karşı daha etkili hâle getirmeyi hedefliyor. Genetik yapısı değiştirilen hücreler kan dolaşımına tekrar sunularak kanserli hücrelerin üzerine yerleşmesi ve kanserli hücreleri ortadan kaldırması hedefleniyor.

Şu an 10 hasta üzerinde deneylere başlayan araştırmacılar, dolaşıma sokulan hücre miktarını düzenli olarak artırarak uygulamanın yan etkilerini kontrol altına almaya çalışacak. Aynı zamanda, vücuttaki metabolik değişimleri izleyerek tedavinin etkili olup olmadığını araştıracak.

Çin, özellikle gen teknolojileri alanında yaygın uygulama seçenekleri sayesinde, Batılı rakiplerine kıyasla bir hayli önde görünüyor. Kanser tedavisi konusunda elde edilecek başarı, Çin'i gen teknolojileri konusunda liderliğe taşıyabilir.