Fazla kilo ölümcül olabilir !

Fazla kilo ölümcül olabilir !

Sağlıksız beslenme sonucu ortaya çıkan obezite, ölümcül olabilir...

Abur cubur baştan çıkarıcı olabilir ama egzersiz daha iyi bir seçimdir. Eğer fen bilimleri yalan söylemiyorsa, obezite sağlıksız, pahalı ve gittikçe büyüyen bir problemdir. Ve son derece ölümcüldür.

Ulusal sağlık ve beslenme kontrolü anketi Amerika'daki insanların %65'inin çok kilolu veya obez olduğunu kanıtlamıştır. Bu tip insanlar arttıkça, birlikte getirdiği sağlık sorunları ve sağlık harcamaları da artmaktadır. Amerika'da sağlık harcamaları yaklaşık 150 milyar dolardır. Şimdi fazla kilo hakkında konuşmaya başlayalım:

Herkesin sağlıklı bir kilosu vardır. Bu kilodan %20 fazlasına kadar fazla kilolu, %20'sinden de fazla kilonun olursa obez kategorisine girmiş olursunuz. Obezitenin çok ciddi komplikasyonları varken, çok kilolu olmak da aynı tehlikeleri taşıyabilir. O zaman şimdi geniş bir şekilde yaşayan insanların karşılaşabileceği problemler tartışalım.

Kalp rahatsızlığı

Daha fazla kilo almanız, erken yaşta ölüm riskini daha fazla taşımanız anlamına gelmektedir. Kalp krizi obez Amerikalı erkeklerin 1 numaralı ölüm sebebidir.

Fazla kilo ile kalp krizi riskinin artması arasındaki bağlantı vücudun alınan fazla yağa karşı verdiği tepkidir. Vücutta olması gereken su, karbonhidrat, yağ ve protein oranı vardır, vücuda alınan yağ oranı arttığı zaman, sodyum oranı artar ve kan dolaşımındaki kolesterol ve triglyceride artar. Bu da kalp krizi riskini azaltan HDL kolesterolünü azaltıp, kötü kolesterolü arttırır. Bu da kalp krizine yol açabilecek kalp tıkanıklığına neden olur.

Fazla kilo aynı zamanda kan basıncını da arttırır. Bu kalbinizin çok fazla çalışmasına ve kalp krizi riskinin artmasına neden olur. Başka bir sonuç ise, göğüs ağrılarınızın artması ve ani kalp krizi ölümüne sebep olmasıdır. Bu kadar çok korkutucu yönü olmasına rağmen, %5-%10 arasında kilo vermeniz sizin kalp krizi riskinizi azaltacaktır.

Kansere yol açar

Hormonlar, kanser ile fazla kilolu insanlar arasındaki bağlantıdır. The New England Journal of Medicine şirketinin yayınladığı çalışmaya göre her çeşit kanser kilolu insanlarda daha fazla ortaya çıkıyor. Kilolu olmak sadece yeni oluşacak kanser riskini arttırmaz, kansere dayanma sürecini de azaltır. Kanser ölümlerinin %15'i kilolu insanlarda meydana gelmektedir. Bu istatistik uyarıcıdır, ama ne kadar fazla kilo kansere yol açar? Bu hala araştırılmaktadır.

Artan ağırlıkla beraber, oluşan kas dokusu vücudun normal hormonsal dengesini bozar ve tümörlerin oluşması için fırsat yaratır. Aynı zamanda kanser, yağın vücudun neresinde biriktiği ile de ilgilidir. Örneğin karın bölgesinde biriken yağlar, kolon kanserine neden olur. Fiziksel aktivitelerin artması ve düzgün bir diyet bu tehlikelerden uzak kalmanıza yardımcı olacaktır.

Çok kilolu olmak safra kesesi taşına neden olur

Safra kesesi taşı ile fazla kilo arasındaki bağlantı tam olarak çözülememiştir. Ama çok kilolu insanlarda safra kesesi taşı çıkma olasılığı normal kiloda olanlara göre 7 katı daha fazladır. Safra kesesindeki taş karın bölgenizde ağrılara sebep olur. Bu kalp krizi veya kanser kadar riskli olmasa da taşın çıkarılması için cerrahi müdahale gerekebilir.

Diyabete sebep olur

Çok kilolu insanların sayısı arttıkça, diyabetli insanların sayısı da artmaktadır. Amerika'da 75 milyon insana ya diyabet yada diyabet başlangıcı teşhisi konmuştur. Şişman olmak Tip 1 ve Tip 2 için daha fazla sorun teşkil etse de, Tip 2 olmanın direkt sebebidir.

Tip 2'deki insülün rezistansı, ne kadar kilolu olduğunuz, ne kadar zamandır bu kiloda olduğunuz ve yağları nerde biriktirdiğinizle doğrudan alakalıdır. Tip 2 ve vücut ağırlığında yağ hücreleri ve insülin arasında bağlantı vardır. Vücuttaki hücreler, kendilerine glikoz gelmesi için insüline ihtiyaç duyar. Ama yağların insüline rezistansı daha fazladır, bu da kanda çok fazla glikozun çıkmasına neden olur. Ve hücrelerin yeteri kadar enerjiye sahip olmamasına. En iyi yol kilo vererek bu problemden kurtulmaktır. Her hafta 150 dakika spor yaparak, vücudunuzun ağırlığını 5-7% oranında düşürür ve diyabet olma riskinizi %58 azaltırsınız.

Nöbete sebep olur

Nöbetler ölüm nedenlerinde ilk 5te yer almaktadır. Beynin kan arzında bir bölünme olunca, bunu ne takip eder insanın soracağı ilk sorudur.

Birçok risk faktörünün yanı sıra krizler obezite ve şişmanlıkla da orantılıdır. Yapılan araştırmalar vücudun %20 daha fazla ağırlığa sahip olması halinde kriz riski %50 artmaktadır. Eğer %20den daha fazla ağırlığa sahipse, risk 2 katı kadar artmaktadır.

Tıkanma riski

Çok kilonun tıkanmaya sebep olduğunu söylerken biraz abartıyoruz. , ama uyku bozukluklarını gelince bunda doğruluk payı vardır. Kilolu insanların uyku apnesine (uyurken nefes almanın kesildiği hastalık) sahip olma riski daha fazladır.

12 Milyon Amerikalıda uyku apnesi görüldü ve bunun %50si kiloluydu.Fazla kilonun, akciğerden havanın geçmesine izin vermemesi de şaşılacak bir şey değildir.

Kilolu olmanın getirdiği risklere bakınca , büyük olmanın her zaman iyi olmadığını görürüz. Hayatınızı kötü etkileyecek risk faktörlerini azaltmak için hayat tarzınızı değiştirin. Daha az kolesterollü yiyecekler yemek , meyve ve sebzeyi daha fazla tüketmek buna örnek olabilir.

Askmen