Çalışanların çoğuna zam yok !

Çalışanların çoğuna zam yok !

Eleman.net'in araştırmasına göre çalışanların yüzde 62’si zam almadı.

Yaklaşık 11 bin çalışan üzerinde gerçekleştirilen bir araştırmaya göre, çalışanların yüzde 62’si zam almadı. Yüzde 88’i yapılan zamlardan memnun değil. Yapılan zamlardan memnun olan kesim, sadece yüzde 4’lük bir orana sahip 

2015’in ilk günleriyle birlikte kamudan başlayıp özel sektöre uzanan maaş zamları konusu, Türkiye gündeminde ilk sıraya yerleşti. Peki yeni zamlar çalışanların beklentilerini karşıladı mı? Eleman.net, çalışanlar gözünden “2015 Maaş Zammı Memnuniyet Araştırması” gerçekleştirdi. Yaklaşık 11 bin çalışan üzerinde gerçekleştirilen araştırma çalışması, zamların çalışanların beklentilerini karşılamadığını gösteren olumsuz bir tablo ortaya koyuyor. Araştırma çalışmasının sonuçlarına göre, çalışanların yüzde 88’i yapılan zamlardan memnun değil. Araştırma çalışması kapsamında çalışanlara sorulan “2015 yılında mevcut işinizi değiştirmeyi düşünüyor musunuz?” sorusuna verilen “evet” cevabı ise yüzde 85’lik bir orana sahip. Bu durum çalışanların memnuniyetsizlikten ötürü yeni yıla iş değiştirme fikriyle girdiğini gösteriyor. Çalışanların zam konusundaki beklentilerinin memnuniyetsizlikle doğru orantılı olması ise, performansa dayalı ücret modelinin kaçınılmazlığını ortaya çıkardı.

Çoğu çalışan zam almadı

Çalışanlar tarafından “Yeni yılda yüzde kaç zam aldınız?” sorusuna verilen cevaplar, çalışanların yüzde 62’sinin hiç zam almadığını gösteriyor. Zam oranları konusunda ağırlık, yüzde 1 ile yüzde 5 aralığında toplanıyor. Bu kesim çalışanların yüzde 24’ünü oluşturuyor. Yüzde 6 ile yüzde 10 aralığında zam alanların oranı ise yüzde 8’de kalıyor. Zam miktarı arttıkça, çalışanların oranı da düşüş eğilimi gösteriyor. Yüzde 21’i aşan zam oranları, yüzde 3’lik bir kesim tarafından temsil ediliyor.