Burun estetiğinde başarı için planlama önemli

Burun estetiğinde başarı için planlama önemli
Güncelleme:

Uzmanlar, başarılı burun ameliyatı için ameliyat öncesi yapılacak fotoğraflama ve planlama çalışmalarının önemli olduğuna dikkat çekiyor.

Burun estetiği operasyonlarında bazen yüzün diğer bölgelerine de müdahale etmenin gerekebileceğini anlatan, Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Hasan Fındık, yüzün diğer bölgelerindeki orantısızlıkların, burnu olduğundan daha şekilsiz ya da daha iri gösterebildiğini ve ifadeyi değiştirebildiğini söylüyor.

Ameliyat öncesi planlamada nelere dikkat ediliyor?

Op. Dr. Hasan Fındık, burun ameliyatı öncesi yapılacak fotoğraflamada ve planlamada ana problemin burundan kaynaklanıp kaynaklanmadığına bakıldığını belirtiyor.

Bu planlama sonrasında daha güzel bir yüz görüntüsü elde etmek için yüzün diğer bölgelerine bazı müdahaleleri yapmak gerektiğini söyleyen Op. Dr. Hasan Fındık, "Örneğin çenenin daha belirgin yapılması ya da çenenin küçültülmesi, ileri ya da geri alınması, yanak bölgesi çökükse yanakların daha dolgun bir hale getirilmesi ya da tam tersi yanaklar çok çıkıntılı ise yuvarlak yüzü biraz daha çekici duruma getirmek için yüzdeki yağ dokularını almak gibi işlemlere ihtiyaç duyuluyor.

Alın bölgesi çok ileride olan hastalarda alın kemiğinin törpülenmesi gerekebiliyor ya da alın bölgesine dolgular yapılarak yetersiz alın bölgeleri de çıkıntılı bir duruma getirilebiliyor. Bazı durumlar da ise göz çok çukurda görünüyor. Gözün çok çukurda olması burnu olduğundan heybetli gösteriyor.  Bu tür durumlarda da tam kaşın altındaki alın kemiğinin törpülenerek daha belirgin yapılması, gözleri daha dışarıda göstereceği için çekiciliği arttırıp burnun belirginliğini de azaltıyor. Tüm bu işlemlerden sonra, burnun kendisine yönelik oranlamaları yapılıyor."

Burun estetiğinde altın oran kuralı önemli

Hastanın, burun çıkıntısının ön plandaymış gibi göründüğünü dile getiren Op. Dr. Hasan Fındık, "Örneğin çene küçüklüğünden, alın genişliğinden ya da yanakların çok çökük olmasından dolayı burnun kendisini çok ön planda gösterebileceğini, bu nedenle eğer bir operasyon yapılacak ise tüm estetik işlemlerde olduğu gibi altın oranlara yani komşu dokular arasındaki orantılara dikkat etmek gerektiğini belirtiyor. Altın oranlar, insan beyninin güzeli algılama biçimi olarak da ifade ediliyor. Belirli oranlar, kişilere hep daha güzel duygular hissettirir ve bahsedilen altın oranlara sahip kişiler  daha çekici bulunuyor."

Yüz ile uyumlu burun olmalı

Burun ameliyatı planlanırken yüz ile oranının dengeli olması gerektiğine dikkat çeken Op. Dr. Hasan Fındık, "Doğal, ameliyat olduğu belli olmayan, yüz şekline uygun burun sonucu elde etmek için burnun kendi oranlarına da bakmak gerekiyor. Örneğin, burnun, iki kaş arasından başlayan bölgenin genişliğiyle burun kanadı denilen burun deliklerinin genişliği arasındaki fark, kıkırdak yapısı, profil görüntüsünde dorsum denilen çıkıntının olup olmadığını, alttan bakışta burun delikleri arasında asimetri olup olmadığı, konuşma ya da gülme durumunda burun ucunun aşağıya ne kadar inip inmediği, bu iki burun deliğinin ortasındaki burun eti tip bölgesi denilen bölgenin yetersiz veya aşırı fazla olması araştırılıyor. Burun estetiği, burun küçültülmesi, burun büyütülmesi, burun kaldırılması, burnun asimetriliğinin giderilmesi şeklinde planlanıyor" diyor.

Burun küçültme ve büyütme işlemleri

Burun küçültme ve büyütme işlemleri hakkında da bilgi veren Op. Dr. Hasan Fındık, "Burun küçültülecekse, burun kemiği ve kıkırdakları nefes almaya engel olmayacak derecede inceltiliyor ve güzel bir şekil veriliyor. Burun büyütülecekse burnun içerisindeki kıkırdak ve kemikler kullanılarak buruna bir hacim verilebiliyor. Burun kaldırılacak ise yine kıkırdak destekleriyle ya da kıkırdakların şeklinin değiştirilmesiyle ya da kıkırdaklar arasına dikiş atılarak yapılabiliyor. Örneğin tip bölgesi denilen burun ucunun genişliği, kıkırdakların yönlerinin değiştirilmesi ve kıkırdaklar arası geçişin atılmasıyla daha kibar, daha dar bir burun oluşturuluyor."

Büyük burun delikleri küçültülebiliyor

Op. Dr. Hasan Fındık, burun delikleri çok geniş ve özellikle gülündüğünde daha belirgin olan hastalarda burun kanatları denilen burun deliklerinin yan kısımları daraltılarak normal bir oran oluşturulabildiğini belirtiyor.

Burundaki asimetrik ve eğri görünmenin burnun kendisinden değil, burnun oturduğu yüzdeki kemiklerden kaynaklanabileceğini ifade eden Op. Dr. Hasan Fındık "Operasyon sırasında, üst çene damak kısmına da gerekli kıkırdak ve kemik destek yapılarak simetrik bir burun şekli elde edilmeye çalışılıyor. Burun estetiğinde, burnu güzelleştirirken nefes almaya engel olmamaya çalışmak gerekiyor. Operasyon sırasında eğer nefes almayı engelleyecek burun kemiği eğriliği ya da burun eti büyümesi denilen sorun varsa bunlara yönelik hamleler yapılarak hava yolu açılıyor. Tüm bunlar eş zamanlı yapılabiliyor."

Leyditurk.com