Bu hastalık en çok kadınlarda görülüyor!

Bu hastalık en çok kadınlarda görülüyor!

Depresyon ilaçları ve menopoz göz kuruluğunu tetikliyor.

Uzmanlar günümüzde çeşitli nedenlerle yaygınlaşan göz kuruluğuna karşı uyarıyor. Göz kuruluğunun erkeklere kıyasla kadınlarda daha sık görüldüğünü söyleyen Dünyagöz Etiler’den Op. Dr. İskender Alkın Solmaz, “Göz kuruluğu hastalığıyla özellikle menopoz ve sonrası dönemindeki kadınlarda daha yaygın olarak karşılaşıyoruz. Hastalığın ortaya çıkmasına çevresel faktörlerin yanı sıra; akne ve depresyon tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar da neden olabiliyor” dedi.

Üzüntüye ve sevince eşlik eden gözyaşı, göz sağlığı için de büyük önem taşıyor. Gözyaşının içindeki maddeler sayesinde gözü, dış etkenlerden ve enfeksiyonlardan koruduğunu söyleyen Dünyagöz Etiler’den Op. Dr. İskender Alkın Solmaz, “Gözyaşı, göz yüzeyinin kurumasını engellerken aynı zamanda gözün oksijenlenmesi ve beslenmesi içinde önemlidir. Ayrıca bir tür optik görevi görerek net görmemize katkı sağlamaktadır. Bu sebeple gözyaşı, göz sağlığı için oldukça önemlidir. Gözyaşının yeteri kadar üretilemediği durumlarda göz kuruluğu sorunu ortaya çıkmaktadır” dedi.

Kadınlarda daha yaygın!

Hastalığın kadınlarda nispeten daha yaygın görüldüğüne dikkat çeken Op. Dr. İskender Alkın Solmaz, “Erkeklere oranla daha sık karşılaştığımız hastalık kadınlarda yaygın olarak menopoz ve menopoz sonrası döneminde görülüyor. Ancak günümüzde hem kontakt lens kullanımının yaygınlaşması, hem ofis çalışmaları ve bilgisayar kullanımının yaygınlaşması, hem de çevresel faktörlerin kuru göz hastalığını tetiklemesiyle gençlerde de giderek artan sayıda göz kuruluğu hastalığıyla karşılaşıyoruz. Bu nedenle kuru göz için çağımızın hastalığı tanımlamasını yapmamız yanlış olmaz” dedi.

Göz sulanması göz kuruluğunun belirtisi olabilir!

Gözyaşının biri sürekli üretilen normal, diğeri de göze bir şey battığında ya da göz tahriş olduğunda ortaya çıkan refleks gözyaşı olmak üzere iki şekilde üretildiğini söyleyen Op. Dr. İskender Alkın Solmaz “Bu iki gözyaşının da içeriği birbirinden farklıdır. Tezat olarak görünse de batma ve yanma gibi yakınmalara eşlik eden göz sulanması; gözde batma, yanma, kaşıntı ve yabancı cisim hissi gibi göz kuruluğu hastalığının başlıca belirtilerinden biridir” dedi.

Akne ve depresyon ilaçlarına dikkat!

Özellikle bazı hastalıkların ve ilaçların da göz kuruluğuna sebep olduğunu söyleyen Op. Dr. İskender Alkın Solmaz, “Artrit, lupus (SL hastalığı), lösemiler ve steven Johnson sendromu gibi hastalıklar gözyaşı bezlerini etkileyerek gözyaşı yapımını azaltabiliyor. Yine aynı şekilde akne ve depresyon tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar da göz kuruluğunun gelişmesine neden olabiliyor” dedi.

Bu çevresel faktörler göz kuruluğunu tetikliyor

Kuru göz hastalığında öncelikli olarak hekimlerin verdiği tedavinin dikkatlice takip edilmesinin ve uygulanmasının büyük önem taşıdığını söyleyen Op. Dr. İskender Alkın Solmaz, hastalığı tetikleyen çevresel faktörleri de şu şekilde sıralıyor:

Klimalı ortamlar göz kuruluğunu arttırabilir. Bu nedenle otomobilde, evde ya da ofiste klimalı ortamlardan mümkün olduğunca uzak durulmalı. Önlem olarak zaman zaman pencereler açılmalı, hava nemlendiriciler kullanılmalıdır. Havalandırmanın direkt göze temas etmemesi sağlanmalıdır.

Çok uzun süre televizyon seyretmek, bilgisayar karşısında çalışmak ya da oyun oynamak gibi alışkanlıklarda göz kuruluğu tablosunu fazlalaştırmaktadır.

Mesleği ya da eğitimi gereği uzun süre bilgisayar başında çalışmak zorunda kalan kuru göz hastaları takviye suni gözyaşı kullanabilir. Ancak bu ilaçların mutlaka bir hekim tarafından önerilmeli, kesinlikle bilinçsizce alınmamalıdır.

Kuru göz sorunu olan hastaların 30-45 dakikada bir bilgisayarda çalışmayı bırakıp gözlerini kapatarak dinlendirmeli, bilgisayar ekranının göz seviyesinin altında olmamasına dikkat edilmelidir.

Leyditurk.com