Bilinçsiz spor sakat bırakıyor !

Bilinçsiz spor sakat bırakıyor !

Sağlıklı yaşayayım derken sağlığınızdan olmayın...

Birçok hastalığın başlıca nedenleri arasında yer alan bedensel hareketsizlikten kurtulmanın yolunun spor yapmaktan geçtiğini belirten uzmanlar aynı zamanda bilinçsiz yapılan sporun, yarar değil zarar getireceği konusunda uyarıda bulunuyorlar. 

Sporda yaralanma riskini arttıran nedenler ve yaralanmaları önlemenin yolları  hakkında bilgi veren Özel Medline Adana Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Sercan Akpınar, uygun olmayan yer ve koşullarda, kasları ısıtmadan yapılacak sporun sakatlanmalara yol açabileceğini belirterek uyarılarda bulunuyor.

Sert zeminde yapılan spor, sakatlanma riskini arttırıyor

Sert zeminde yapılan sporların sakatlanma riskini arttırabileceğini belirten Akpınar, “Kötü zemin ve hava koşulları, kalitesiz veya uygun olmayan sportif malzeme kullanmak, kurallara uymamak ve kötü antrenman programı sporcu dışı sakatlanma nedenleri arasındadır. Seçilen spor dalına uygun olmayan beden yapısı, fiziksel eksiklikler(kas zayıflığı, eklem kısıtlılığı v.s.), psikolojik faktörler(risk kabullenme, aşırı motivasyon v.s.), geçirilmiş ve tam tedavi edilmemiş sakatlıklar ve yetersiz antrenman veya aşırı yükleme de sporcuya ait sakatlanma nedenleri arasında yer alır” şeklinde konuştu.

Spordan önce ve sonra germe egzersizleri mutlaka yapılmalı

Spordan önce mutlaka germe egzersizi yapılması gerektiğinin altını çizen Akpınar, “Ani kasılmaları ve kas yırtılmalarını önlemek için germe egzersizleri yapılmalıdır. Hatta spordan sonrada ısınmış kasların yavaş yavaş soğuması için yine germe hareketleri yapılmalıdır. Sporcuda kondisyon da önemlidir. İyi bir sporcuda kalp yavaş ama güçlü atar. Kondisyonu olmayan bir sporcuda ise kalp hızlı atar. Sağlıklı yaşamak için spor yapmak çok önemlidir. Fakat bilinçli yapılmalıdır” dedi.

Yapılan spora uygun sportif malzemeler kullanılmalı

Spor yaparken sakatlanmaların önüne geçebilmek adına önlemler alınması gerektiğini vurgulayan Akpınar, “Sporcu sağlıklı ve düzenli bir yaşam sürdürmeli. Uykusuz ve yorgun olup, dengeli beslenmeyen bir sporcunun sakatlanma olasılığı daha yüksektir. Yapılan sportif faaliyetlere uygun koruyucu malzeme kullanmak(Eklemlerin dizlik, bileklik gibi tamponlarla korunması, kask takılması, can yeleği kullanma vb.) gerekiyor. Yapılan spor dalına uygun ayakkabı seçilmeli, ayakkabı ve ayak uyumu iyi olmalıdır. Spor sahaları düz ve çim, salonlar düz ve kuru olmalıdır” diye ifade etti.

Birçok sporcu spora ara vermeyi gerektiren sakatlıklar yaşıyor

Spor yaralanmalarının sıklığı konusunda birçok merkezde farklı sonuçlarla karşılaşıldığını söyleyen Özel Medline Adana Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Sercan Akpınar, sözlerine şu şekilde devam etti:

“Spor yaralanmaları nedeniyle hastanelere başvuran sporcularda en sık yumuşak doku zedelenmeleri ve kırıklar görülür. Bölge olarak en fazla etkilenen kısım bacaklar ve en çok hasara uğrayan eklemler ayak bileği ve omuz eklemleridir. Spor yapmak insan sağlığı açısından çok önemlidir.