Hem çocuk hem kariyer nasıl yapılır?

Hem çocuk hem kariyer nasıl yapılır?

Eğer kariyer istiyorsanız engelleyen hiçbirşeye izin vermeyin.her ikisinide yürütmek elinizde...

Kadının, emeğini bir ücret karşılığı sunması, tüm dünyayı sarsan Sanayi Devrimi ile başladı. İletişim Danışmanı Sabiha Okay: 'Dönemim koşullarında, ezilen kadın sınıfı, erkeklerin 2. Dünya Savaşı'na alınmaları sonucunda çalışma hayatı içinde daha fazla görülür oldu. Tarlada çalışmanın dışında, ilk kez hizmet sektöründe, kadın varlığı hissedilir hale geldi. Ülkemizde ise, 1950 yılından itibaren kadınlar, iş hayatına aktif olarak katılmışlardır. Bugün tüm dünyada, kadın ve erkeklerin iş gücüne katılımı, kariyer açısından hala büyük farklılıklar gösterir.' diyor.

Kariyer engellerinizi saymaya başlamadan önce, kariyer hedefinize ulaşmanızı engelleyen genel nedenleri kısaca sıralayalım;

· Çocuk büyütmek için kariyerinize ara vermeniz.

· Erkeksi meslekler olarak anılan mühendislik, işletme ve tepe yöneticiliği için gerekli olan liderlik becerilerinden yoksun olduğunuzu düşünmeniz ve yarışa girmemeniz.

· Evlenmeniz ve çocuk sahibi olmanız, kendinizi tümüyle işe vermenize engel olur. Bu da, tepe yönetimi için gerekli sınırsız zamanın ayrılamaması demektir.

· Eşinizle birbirinizin kariyerine uyum sağlamanız söz konusu olduğunda, fedakarlık, yine size düşer ve siz, genellikle eşinizin kariyer planına daha uyumlu bir pozisyonda yer almak durumunda kalırsınız.

· İş yerinde, erkek çalışanlara oranla daha fazla engelle karşılaşırsınız. Ayırımcı, önyargılı düşünce ve davranışlar, kariyer planınızın yönünü ve kalitesini etkiler.

· Pek çok kadın çocuk doğurduğunda işini kaybeder veya kendisini psikolojik anlamda bırakır.

Aile yaşamındaki sorunlar ve engeller

Kadın ev yaşamında, işteki kariyerini engelleyen bir çok rol üstlenir;

İş-aile rolleri

Çalışma hayatı ve aile yaşamı arasındaki kadın, her iki rolün de gereklerini yerine getirmeye çalışırken sık sık ikilemde kalır ve bu kararsızlık, kadına aşırı rol yüklemesi yapar.

Ev işleri

Kadının ev dışından gelir getirici rolü ile cinsiyete dayalı iş bölümünde kendi payına düşen ev kadını rolü, birbiri ile sürekli didişir ve birbirini olumsuz etkiler.

Ev çalışması

İletişim Danışmanı Sabiha Okay: 'Kadın, herhangi bir sosyal güvenceye sahip olmadan, dışardan iş alarak evde çalışmak durumunda kalabilir ki bu, kariyeri için zorlayıcı bir faktördür.' diyor.

Çocuk bakımı

Evde çocuklara bakma görevi ve rolünü kadının üstlenmesi, özellikle çocuğun doğduğu ilk yıllarda, kadının kendini çocuğuna adamasına ve kariyerini askıya almasına neden olur.

anneyiz.biz