İşi bırakmanın zamanı geldi mi ?

İşi bırakmanın  zamanı geldi mi ?

İşi bırakmanın zamanı geldiğini gösteren işaretler neler?

Uzun bir zamandır ya da belki de birkaç aydır şirket çalışanı olarak görev yapıyorsunuz, ve durumunuz hakkındaki düşünceleriniz sizi rahatsız etmeye başladı bile. Bir çoğumuz için gitme zamanına karar vermek oldukça zordur. Bazı insanlar her personel değişimi veya görev atamasında kendilerini bunun nasıl etkileyeceğini düşünerek çok fazla strese girerler. Bazı insanlar da pozisyonlarından çok memnundurlar. Belki de fazlasıyla ve aynı sandalyede gençliklerinin bitişini seyrederler. Eğer hızlı ilerleyen bir kariyer istiyorsanız gitme zamanı geldiğinde onu anlamanız çok önemlidir.

Gemiyi terketme zamanı geldiğini gösteren bazı önemli noktalar

1.Bir ilerleme fırsatının kaybolması

Bir terfi için seçilmemek çok zor gelebilir. Önünüzün tıkandığını gösteren iki durum:

*Patronunuz sizi bir iş için hazırlamasına rağmen o pozisyonu başkasına vermesi. Eğer terfinin sizin olduğuna inandırıldıysanız ve terfi başkasına verildiyse, yeni bir iş bakmanın zamanı gelmiş olabilir. Böyle bir kararı vermeden önce bir açıklama isteyin. Patronunuz mantıklı bir sebep sunabilir, sizi bekleyen daha iyi bir terfi gibi.

*Tam bir çıkmaza girdiyseniz: Bir bahçede bazı bitkiler büyür ve bazıları ölür. Eğer tüm iyi iş fırsatları alınmış ise ve yakın gelecekte doğabilecek bir fırsat yoksa olabildiğince çabuk işten ayrılmanız iyiliğinize olacaktır.

2.İstemediğiniz bir pozisyona geçmeK

İstemediğiniz bir pozisyona atanmanız ya da sorumluluklarınızın yavaş yavaş elinizden alınması şirketin sizin yerinizi alacak birini aradığını belirtebilir. Ancak aynı zamanda tamamen farklı bir şekilde istenmeyen bir pozisyonu doldurmak için de kullanılıyor olabilirsiniz.

Şirket içindeki durumunuzu öğrenin. Kendinize sorun: şirket içindeki iyi çalışanlardan mısınız? Maaşınız şirket için ağır ve size denk çalışanların maaşlarının üstünde mi? Burada anlamanız gereken şirket için öneminiz ve patronuzun sizin için ne planları olduğudur. Kan değişimine doğru bir eğim varsa işiniz tehlikede olabilir. Patronunuzla konuşun ve sizi ve şirketi ne gibi şeylerin beklediğini öğrenin, eğer duyduklarınızı beğenmezseniz ciddi şekilde iş aramanın zamanı gelmiştir. Kaygılarınız hakkında konuşmanız niyetiniz belli olduğu sürece işteki durumunuzu etkilemez. Eğer işvereniniz işinizden memnunsa kaygılarınız olduğu için sizi işten çıkaramaz; hiçbirşey için olmasa bile işe alım ve kontrat feshi masrafları açısından. Tabii çok mutsuz olmadığınız ve diğer çalışanları etkilemediğiniz sürece.

3.Güven kaybı

Patronunuz size ne kadar sık karşılıksız zam ve prim sözleri veriyor? Ne kadar sık büyük sözler verip yerine getirmiyor? Eğer kendinizi bu durumda buluyorsanız ilk önce memnuniyetsizliğinizi belirtin ve patronunuzun cevabını dinleyin. Güven yapılmamış bir kontrat gibidir ve ihlalinde bir tür özür ya da telafi gerektirir.

Patronunuz size verdiği sözleri yerine getirmiyorsa masanızı toplamanın zamanı gelmiş demektir. Sürekli belki diğerinde yapar diye yeni sözleri sadece tekrar hayal kırıklığına uğramak için beklemeyin.

4.Şirketin küçülmeye gitmeyi planlaması

Her zaman sektörün ve şirketin geleceğinin nereye doğru gittiğini bilin. Herhangi bir ekonomik krize veya şirketin satışlarının yavaşlamasına karşı tetikte olun. Bugünün finansal pazarında yönetimler çeyrek çeyrek sonuçları incelemekte bu da kısa süreli personel planlamasına gitmelerini sağlamaktadır. Eğer bir kaç ay ila bir yıl içinde küçülme planı varsa şimdiden iş bakmaya başlamanız sizin yararınıza olacaktır. Küçülme yayılacağından sizin sektörünüzdeki diğer firmalar da bu yönde karar vermeden önce iş aramaya başlamalısınız. Ancak kendinize daha iyi bir iş bulabilmek için biraz zaman tanıyın ve koşarak kaçanlardan olmayın.

5.Patronunuz işi bırakıyorsa

Bilmediğiniz birşeyler mi var? Eğer patronunuz işi bırakıyorsa sizin bırakmanız için de iyi bir neden olabilir. Biraz araştırma yapın ve patronunuzun işten ayrılmasının nedenlerini öğrenin.
Eğer sessizce işine son verildiyse araştırmanızı sonlandırabilirsiniz, ancak ayrılışı bilinçli nedenlere bağlı ve kendi kararıysa siz de yeni bir iş bakmak isteyebilirsiniz.

Çıkışa yönelmek

Bir işten ayrılma zamanını bilmek bir uzmanlıktır ve hepimiz bu konuda ustalaşmalıyız. Bazen biraz daha durmaktansa hemen ayrılmak hem kariyeriniz hem de psikolojiniz için çok daha iyi bir karar olabilir. Etrafınızda olanlara dikkat edin. Gitme zamanının geldiğini söyleyen belirtileri kaçırmayın.