4 boşanma nedeni

4 boşanma nedeni
Güncelleme:

Boşanmaya neden olan en büyük 4 konu...

Türkiye'de her 10 bin evlilikten 14'ü boşanmayla sonuçlanıyor. Boşananların yüzde 90'ı şehirlerde yaşıyor. Bireylerin boşanmasında en önemli etken ise geçimsizlik. Geçimsizliği yaratan nedenlerin arasında, sorumsuzluk, ilgisizlik, kıskançlık ve ekonomik nedenler geliyor...

Devlet Bakanı Nimet Çubukçu, Başbakanlık Merkez Bina'da düzenlediği basın toplantısında, Aile ve Sosyal Araştırmalar Genel Müdürlüğü'nce yapılan 'Boşanma Nedenleri' konulu araştırmanın sonuçlarını açıkladı. Kamuoyunda, son yıllarda boşanma oranlarının arttığı inanışı olduğunu, araştırmayı bu nedenle yaptıklarını belirten Çubukçu, elde edilen sonuçların son 7 yılda boşanma oranlarında ciddi bir değişiklik olmadığını gösterdiğini söyledi.

ÜNİVERSİTELİ DAHA AZ BOŞANIYOR

Bunların mahkemelerde sonuçlanmış resmi boşanma rakamları olduğunu anlatan Çubukçu, araştırma için 2000 yılı sonrasında boşanan bin 200 kadın ve erkekle görüşüldüğünü belirtti. Boşananların yüzde 40'ının eğitiminin lise ve dengi okul düzeyinde olduğunu belirten Çubukçu, üniversite mezunlarında boşanmaların, ilkokul mezunlarından daha düşük olduğunu kaydetti.

ÇOĞU 5 YIL EVLİ KALABİLMİŞ

Araştırmaya göre, boşananların yüzde 90'ı kentlerde yaşıyor. Boşananların çoğunun 2-5 yıl arasında evli kaldıkları saptandı. Boşanmış erkeklerin ve kadınların yaklaşık yüzde 90'ı evlilik kararını kendileri verdi. Boşananlar, eşlerinin ailelerinin müdahalesiyle karşılaştıklarını belirtiyor.

Nasıl olsa değiştiririm!

Araştırma, kadınların yüzde 61'inin "Evlenmeden önce boşandığı eşinin olumsuz özelliklerini fark ettiğini, ancak değiştirebileceğini umduğu için evlendiğini" ortaya koydu. Kadınların yarısı beğenilmeyen özellik olarak erkeğin sorumsuz olduğunu ifade ediyor. Evlilik içinde bir sorun yaşandığında gösterilen tepkilere bakıldığında, kadınlar konuşmayıp sessiz kalırken, erkekler şiddet gösteriyor. Kadınların yüzde 16'sı, eşlerinin kendilerini döverek susturmaya çalıştığını vurguluyor.

Boşanma kararı kadınlardan

Veriler boşanma kararında kadınların erkeklerden daha karar verici olduklarını gösteriyor. Araştırmaya katılan kadınların evli oldukları dönemde çalışma hayatına katılımının yüksek olduğu, boşanma sonrasında da kadınların iş yaşamına katılımının arttığını ortaya çıktı. Araştırmaya katılanların şimdiki durumlarına bakıldığında, erkeklerin yüzde 16'sı, kadınların ise yüzde 9'u yeniden evlendi. Araştırmaya katılan kadınların yarıdan fazlası yeniden evlenmeye olumsuz bakarken, erkeklerin yüzde 64'ü yeni bir evlilik yapabileceğini ifade ediyor.

Bugün