Bel soğukluğu belirtileri nelerdir?

Bel soğukluğu belirtileri nelerdir?

Op. Dr. Süleyman Eserdağ, bel soğukluğu veya tıbbi ismi ile ‘Gonore’ ile ilgili bilgi veriyor...

Bel soğukluğu hastalığı sıklıkla kişilerde belirti vermez. Eğer belirti verirse şikayetler genelde 1-30 gün sonra ortaya çıkar. Belsoğukluğu genellikle cinsel ilişkiden ortalama olarak 4-6 gün sonra belirti vermektedir. Bunlar:

- Cinsel organdan (erkekte penis ucundan, kadınlarda vajina içinden) gelen irin gibi sarımtırak ve kıvamlı sıvı akıntılar
- Pelvik İltihabi Hastalık: Pelvik iltihabi hastalık kadınlarda kısırlık nedenidir.
- Adet dışı kanama
- Kronik kasık ağrıları
- İdrar yapma esnasında ağrı, acı ve yanma hissi (sistit)
- Sık idrara çıkma (pollaküri)
- Boğaz ağrısı (farenjit) şeklindedir.

Erkeklerde neler yapar?

Belsoğukluğu etkeni olan bakteri \"farenjit\" gibi boğaz enfeksiyonlarına da yol açabilmektedir. Bu durum özellikle oral seks ile bulaşmaktadır. Aynı zamanda konjuktivit (gözde konjuktiva iltihabı), proktit (makad iltihabı), prostatit (prostat iltihabı), üretrit (uretra iltihabı) ve orşit (testis iltihabı) da yapabilmektedir. Tedavi edilmediği zaman erkeklerde de kadınlardaki gibi kısırlık problemine neden olabilir.

Kadınlarda ne tür problemlere neden olur?

Bel soğukluğu kadınlarda en fazla rahim ağzı iltihabı, idrar kanalı iltihabı ve boğaz enfeksiyonlarına neden olabilmektedir. Kadınlarda yoğun akıntı, adet düzensizlikleri ve ileri dönemlerde kısırlık gibi sorunlar ortaya çıkabilmektedir. Kısırlık sorunu çoğunlukla bakterinin tüplere ulaşarak burada tahribat yapmasına bağlıdır.

Yenidoğan bebeklerde neler yapar?

Bel soğukluğu bakterisi taşıyan anneler normal doğum sırasında bebeklerine mikrobu taşıyabilirler. Yeni doğan bebeklerde \"konjuktiva\" adı verilen gözün beyaz kısmı enfekte olabilir (konjuktivit) ve bu şekilde körlük dahi gelişebilir. Bu yüzden yeni doğan bebeklerin gözlerine doğumdan hemen sonra bazı antibiotikli göz damlaları damlatılmaktadır. 

Yaygın gonore enfeksiyonu nedir?

Gonore bakterisinin kana geçerek yayılması ile endokardit (kalbin iç dokusu iltihabı), menenjit ve gonokokkal dermatit-artrit sendromunun gelişmesine neden olabilir. Buna ‘yaygın gonore enfeksiyonu’ adı verilmektedir. Dermatit - Artrit sendromu, ağrısız seyreden cilt döküntüleri ve eklem sıvılarında gonokok bakterine bağlı iltihap gelişmesi ile karakterizedir.

Bel soğukluğu nasıl tanınır?

Bel soğukluğu, irinli vajinal akıntı, idrar yaparken yanma- sızlama veya kasık ağrısı gibi şikayetlerle gelen hastalarda yapılan jinekolojik muayene ve alınan kültür antibiogram testleri ile tanınabilir.

Bel soğukluğu tedavisi nasıldır?

Bel soğukluğu hastalığı antibiyotik tedavisi ile geçebilen bir hastalıktır, ancak bel soğukluğu etkeni penisilin grubu antibiyotiklere dirençlidir. Günümüzde farklı jenerasyon antibiyotiklerle tedavi rahat bir şekilde sağlanabilmektedir.

Bel soğukluğu mikrobu taşıyan kişilerde çoğu zaman başka cinsel yolla bulaşıcı hastalıklar da olabileceği için kişilerde STD (Cinsel yolla bulaşan hastalıklar) taraması yapılmalıdır. Bel soğukluğu mikrobu barındıran kişilerde çoğu zaman ‘Klamidya’ mikrobu da bulunmaktadır.

Hastalığın tedavisinin erken dönemde yapılması pek çok komplikasyonun önüne geçmektedir.