Bel ağrılarına pilates çözümü

Bel ağrılarına pilates çözümü

Klinik Pilates Eğitmeni Ayça Kaşıkçı, bel ağrılarını engellemek ve daha kaliteli bir yaşam için Pilates’in en iyi egzersiz çözümlerden biri olduğunu belirtiyor.

Sodexo Avantaj ve Ödüllendirme Hizmetleri’nin yaşam kalitesini yükselten tavsiyeleri paylaşmak için oluşturduğu “İyi Yaşa” platformunda önerilerde bulunan Klinik Pilates Eğitmeni Ayça Kaşıkçı, “yapılan araştırmalar, insanların % 90’ının hayatlarının bir döneminde bel ağrısı yaşadığını veya yaşayacağını kanıtlamıştır” diyerek sözlerini şöyle sürdürdü: “özellikle 40 yaşından sonra hem kadınlarda hem erkeklerde bel ağrısı görülme sıklığı artış göstermektedir. Bu nedenle bel koruma prensiplerini yaşamımızın bir parçası haline getirmek oldukça önemlidir.”

Bel ağrılarını tetikleyen en önemli unsurlar arasında; ağır yaşam koşulları, vücudun yanlış kullanımı, ağır bedensel iş, uzun süreli oturma, meslek rahatsızlıkları, beden duruş bozuklukları, genetik yatkınlık, yaşlılık, kas gücü azalması, sigara, psikososyal faktörler, depresyon, anksiyete, alkolizm ve davranışsal faktörlerin sayılabileceğini dikkat çeken Kaşıkçı, bu konuda yapılabilecekler konusunda aşağıdaki önerileri sundu:

“Bu faktörler arasında; beden duruş bozuklukları, vücudun yanlış kullanımı ve kas gücünün azalması gibi faktörler kişinin kendi elinde olup düzeltmesi diğer faktörlere göre daha kolaydır. Bu mekanik nedenlerden kaynaklanan bel ağrıları, fıtıklar, lumbago, bel kayması, siyatik gibi rahatsızlıkların en iyi tedavi yöntemlerinden biri, kişinin kendini zorlamadan yapacağı karın ve sırt kaslarını kuvvetlendireceği egzersizlerdir.

Pilates egzersizlerinin amacı; karın ve sırt bölgelerini eşit oranda güçlendirip, vücudumuzun üst kısmında sağlam bir iskelet oluşturmaktır. Pilates’e göre vücut merkezi, derindeki kaslarla bel kemiğine en yakın kaslardan oluşur. Klasik egzersizlerde zayıf kaslar zayıflama, güçlü kaslar güçlenme eğilimindedir. Bu da dengesiz adale yapısına, kronik bel ağrısı ve sakatlıklara yol açabilir. Pilates’te kas yapısı bir bütün haline getirilir. Sakatlanma riski azalır, dayanıklılık artar, metabolizma hızlanır.

Pilates egzersizlerinin başlıca amaçları:

Sırt, bel ve karın kaslarının kuvvetini, dayanıklılığını ve esnekliğini artırmak,
Duruşu iyileştirmek,
Eklemlerin hareketliliğini kolaylaştırmak,
Kondisyonu iyileştirmek.

Karın ve sırt-bel kaslarını güçlendiren sporlar bel ağrısının önlenmesi ve tedavisinde etkilidir. Ama hiç spor yapmamış bir kişinin birden bire hızlı bir tempo ile yüzmeye, koşmaya başlaması vücudun başka yerlerine zarar verebilir. Bel fıtığının ve bel ağrılarının hem önlenmesi hem de tedavisi için en yararlı spor yüzme ve pilatestir. Ağırlık kaldırma ve sert hareketler gerektiren sporlar bel fıtığı / bel ağrısı olan hastalar için çok sakıncalıdır. Vücudu eğerek bisiklete binmek de bel ağrısı yaşayanlara önerilmemektedir. Aynı zamanda koşu bantlarındaki tempolu yürüyüş ya da koşular da diz eklemlerini zorlamaktadır. Bel-diz eklemleri birbiriyle uyum içinde çalıştıkları için dizdeki bu zorlanma bel ağrısına tetikleyebilir. Spor aletlerindeki çalışmalar, bilinçsiz ve kontrolsüzce yapıldığında ciddi sakatlanmalara, bel ve boyun ağrılarına neden olabilmektedir.

Pilates egzersizleri ile uygulanan belirli hareketler, bel fıtığı - bel ağrısı olan hastaların tedavisinde etkinliği kanıtlanmış ve sık olarak uygulanan tedavi yöntemleri arasındadır. Belirli bir program içinde uygulanan pilates egzersizleri, bel ağrısından korunmada, ağrının azaltılmasında, tekrarlanması ve yerleşmesinin engellenmesinde temel rol oynar.”

Leyditurk.com