Bayramda diş çürüklerine dikkat !

Bayramda diş çürüklerine dikkat !

Diş Hekimleri Dernek Başkanı, dişleri korumak için tavsiyeler veriyor.

İstanbul Diş Hekimleri Dayanışma ve Dostluk Derneği (İD4) Başkanı Diş Hekimi Metin Gürsan, Ramazan Bayramı dolayısı ile bayramlarda yoğunlaşan şekerli gıda tüketimi ve diş çürüğü ilişkisi üzerine bir açıklama yaptı: ‘’Dünya Sağlık Örgütü’nün \"21. Yüzyılda 21 Hedef\" başlıklı bir vizyonu bulunmakta. Bizler de “Diş Hekimi” olarak , bizi ilgilendiren hedeften sorumluyuz: ‘6 yaşın altındaki çocukların en az yüzde 80’inde diş çürüğü bulunmamalı, 12 yaşın altındaki çocuklarda ortalama 1.5’den fazla çekilmiş, çürük ya da dolgulu diş olmamalıdır.’ Maalesef Türkiye’de bu rakamların çok çok üzerindeyiz. “

Bayramda diş çürüğünüz başlayabilir

“Önümüzde uzun bir bayram tatili var ve bayramlardaki beslenme şekli diş çürüklerinin başlamasına etken bir ortam oluşturur. Bayramlarda hem yeni çürüklerin oluşması hem de pasif çürüklerin uyanması an meselesidir. Peki neler yapmalıyız ya da yapmamalıyız? Gelenek kültürümüzün gereği, bayram süresince ikram edilen şeker, çikolata, baklava, badem ve benzeri gıdalardan en çok etkilenen dişlerdir. Tüm diş hekimlerimiz konunun üzerinde hassasiyetle durur ve bayram süresince neler yaparak dişlerin koruyabileceğini anlatırlarsa Dünya Sağlık Örgütü’nün koyduğu hedefe yaklaşılacağına ve diş çürüğü endeksinin azalacağına inanıyoruz.”

“Hastalıklar vücuda ağızdan giriyor”

Dernek Başkanı Diş Hekimi Metin Gürsan, her geçen gün ağız hastalıkları ile vücudun sistemik hastalıkları arasındaki ilişkinin kanıtlarına bir yenisinin eklendiğini, kanser, kalp, diyabet gibi bulaşıcı olmayan hastalıklarla ağız hastalıklarının aynı risk faktörünü taşıdığını söyledi. Her yıl 14 milyon insanın bu bulaşıcı olmayan hastalıklar sebebiyle yaşamını yitirdiğini ve bu ölümlerin yüzde 86’sının gelişmekte olan ülkelerde görüldüğünü o nedenle İslam ülkelerinin diş hekimlerinin profesyonelce genel tıp doktorları ile el ele vererek mutidisipliner şekilde bu konuya yaklaşmaları gerektiğini söyledi.

“Dişini fırçalayamayan peynir yesin” 

İstanbul Diş Hekimleri Dayanışma ve Dostluk Derneği Başkanı Metin Gürsan, bayramda diş sağlığıyla ilgili şu konular dikkat çekti: “Aslında bilinmeyen ama basit önlemler var. Mesela tatlı yendikten sonra diş fırçalanması hemen mümkün değilse bir parça beyaz peynir yenmesi çok fayda getirir. Çünkü çürüğün sorumlusu asittir. Beyaz peynirde de bol miktarda protein vardır. Protein de diş dostudur. Ağız su ile çalkalansa yada bir bardak su bile içilse fayda verecektir.

“Yer fıstığı keşfedilmemiş diş koruyucu”

Bayramda genellikle lokum gibi yapışkan yada üzeri çikolata ile kaplı gıda endüstrisinin çok cazip hale soktuğu ve göz görünce elimizi uzatıp hemen ağzımıza atmamızın an meselesi olan şekerlemeler, hem obezite hem de ağız ve diş sağlığı açısından büyük sorun teşkil etmektedir. Diş eti hastalığı olanlar için ayrıca tehlike arz etmektedir. Ağızda biriken atıklar, diş eti hastalığı yani periodontolojik iltihaplar, hastalıkların en önemli başlangıcıdır. Eğer koruma tedbiri alınmaz ise genel sistemik sorunlar oluşturur. O nedenle diş dostu gıdaları tatlıların yanında aramalıyız. Mesela yer fıstığı da pek fazla bilinmez ama içindeki fosfat diş dostudur. Biraz yer fıstığı yenmesi dişin çürümesini önler. Tabii ki tüm bunların yanında şeker –lokum – bisküvi - kola gibi maddeler dişin en çok neresini sever, ağzın neresinde oturur ve onlar oradan nasıl çıkarılır bunu göstererek anlatmak elinizdeki fırçanın kıl fırça- naylon fırça mı olması gerektiği; fırçanın boyu uzun kısa veya sert olup olmaması hangi yaşa hangi fırça lazım bunlar hepsi bir bütündür. Sadece yer fıstığı yedim yada peynir yedim artık dişim çürümez demek yanlıştır.”

“8. sıradaki kanser ağızdan başlıyor”

Hayatın kalitesinin toplumun sağlığı ile orantılı olduğunu, bireyin bilinçlendirilmesi ile ağız sağlığının iyileştirilebileceğini söyleyen İstanbul Diş Hekimleri Dostluk ve Dayanışma Derneği (İD4) Başkanı Gürsan, “Yoksa Ağız ve Diş Sağlığı Merkezleri açarak yada her gün televizyonlarda estetik, lüks, teknolojik tedavi metotlarından bahsederek diş sağlığı bilinci oluşmaz. 8’inci sıradaki önemli kanser vakası ağızdan başlamaktadır. Bunu pek fazla insan bilmiyor maalesef. Dünya Sağlıkçılarının 2013’ten başlayıp 2020’ye kadar sürecek bu eylem planları, bir proje kapsamında bu coğrafyaya ulaştırılacak.” açıklamasında bulundu.

Başkan Gürsan, Dernek olarak Ramazan ayında ve oruçlu iken ağız sağlığının nasıl korunması gerektiği ve Bayramlarda ne gibi önlemler alınması gerektiğiyle ilgili bir broşür çalışmasının hazırlarının sürdüğünü, önümüzdeki dönem için bu çalışmanın İstanbul’da bulunan 6000’den fazla muayenehaneye göndereceklerini söyledi.