Baş ağrısının çözümü diş hekiminde olabilir !

Baş ağrısının çözümü diş hekiminde olabilir !

Sürekliliği olan baş ağrısı, eklem rahatsızlığı yüzünden kaynaklanıyor olabilir.

İstanbul Aydın Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ağız, Diş ve Çene Radyolojisi Ana Bilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Esra Somtürk, sürekli baş ağrısı çeken kişilerin, diş sıkma problemlerinin olabileceğini ve baş ağrılarının diş sıkma nedeniyle oluşan çene eklemi problemlerinden kaynaklanabileceğini söyledi.

\"Baş ağrılarının gerçek nedeni dişlerin kapanış pozisyonunda çenelerin birbiri ile olan ilişkisindeki problemlerden dolayı olabilir. Çeneler arası ilişkiye diş oklüzyonu adı verilir\" diyen Yrd. Doç. Dr. Somtürk,  diş sıkma alışkanlığı, çenenin çiğneme kaslarında spazma neden olabilir, bunun da sonucu baş ağrısı ve migrendir. Özellikle sabah kalktığınızda ilk olarak baş ağrısı veya migrenden dolayı, gözlerinizin arkasında, sinüs bölgesinde, boyun ve omuz bölgesinde ağrılardan şikâyetçiyseniz, en kısa zamanda hem doktorunuzu hem de diş hekiminizi ziyaret etmelisiniz\" diyerek önerilerde bulundu.

\"Çoğu insan da dengesiz diş oklüzyonuna sahip olmalarına karşın,  bu sorunu bir şekilde tolere ettiklerinden belirti gözlenmez. Ağrıdan şikâyetçi olanların diş ve diş etleri direkt etkilenmiş olabilir. Farkında olmadan gece uyku sırasında diş sıkma alışkanlığı, dişetlerinde şiddetli çekilmeler, diş ve dolgu kırıkları, sallanan dişler ve nedensiz diş ağrısı gibi şikâyetlere de neden olabilir\" diyen Yrd. Doç. Dr. Esra Somtürk, bu sorunların birinden bile şikâyeti olanların zaman kaybetmeden diş hekimini ziyaret etmesi gerektiğini belirtti.

Diş sıkma alışkanlığı, sadece baş ağrısı nedeni olmakla kalmaz. Çene ve yüz bölgesinde ağrılar, ağız açmada güçlük, ağız açama ve kapama sırasında tıkırtı sesi, yine açma-kapama sırasında çenenin sağa ya da sola kayması gibi belirtilere de neden olur. Diş sıkma dışında, diş çapraşıklıkları, diş eksiklikleri çene kapanışında dengesizliğe yol açarak, bu belirtilerin şiddetini arttırır. Bu gibi belirtiler olduğunda yapılması gereken, mutlaka Çene Eklemi konusunda uzmanlaşmış bir diş hekimine başvurmaktır. Mutlaka gerekli tedavi yapılmalı, disk ve çene kasları normal duruma geçmelidir. Aksi halde tedavi edilmediği sürece ilerleyici bir durumdur.

\"Çene eklemi çenenin her iki yanından eşit desteğe ihtiyaç duyduğu için, çiğneme faaliyeti yalnızca tüm dişlerinizin mevcut ve doğru konumda olduğu zaman dengeli olabilmektedir.\" diyen Yrd. Doç. Dr. Somtürk; bu sebeple, Eklem tedavisi yapıldıktan sonra mutlaka eksik dişlerin, parsiyel protezler, köprü protezleri veya implantlar yardımıyla tamamlanması gerektiğini, varsa çapraşıklığın ortodontik tedavi ile giderilmesi gerektiğini, ancak bu tamamlayıcı tedaviler yapıldıktan sonra çenenin normal çiğneme yapabileceğini ve sorunların ortadan kalkacağını ifade etti.