Barbie kariyeri etkiliyor mu?

Barbie kariyeri etkiliyor mu?

Bir Barbie, genç bir kızın mesleki hayallerini nasıl kısıtlayabilir?

ABD \'deki Oregon Üniversitesi\'nde yapılan bir araştırmaya göre, Barbie bebeklerle oynayan kızlar, ileride meslek seçimi konusunda daha dar bir bakış açısına sahip oluyor. 

Araştırma kapsamında yaşları dört ve yedi arasında değişen 37 kız çocuğuna rastgele manken Barbie, doktor Barbie ya da mesaj verme konusunda daha etkisiz bir oyuncak olan \'Bay Patates Kafa\' verildi ve çocuklardan bunlarla 10 dakika oynamaları istendi. Daha sonra çocuklara, 10 ayrı mesleği temsil eden fotoğraflar gösterildi ve ileride hangisini yapabilecekleri soruldu. Kızlara aynı zamanda, erkeklerin ileride hangi meslekleri yapabilecekleri de soruldu. Springer\'s Sex Roles adlı dergide yayımlanan sonuçlara göre Barbie bebekle oynayan kızların sorulduğunda, ilerisi için farklı meslek seçeneklerini tercih etmediği fark edildi.

Sonuçlar ayrıca kızların, erkeklerden daha az mesleği becerebileceklerini düşündüklerini gösterdi. Öte yandan Bay Patates Kafa ile oynayan kızlar ise kendilerinin neredeyse erkekler kadar fazla mesleki fırsatlara sahip olduklarını ifade etti.