Balık pişirmenin püf noktaları

Balık pişirmenin püf noktaları
Güncelleme:

Bu öneriler ile balığınız çok daha lezzetli olacak.

Kılıç Deniz Ürünleri Yemek Danışmanı Gülhan Kara, balık pişirmenin püf noktalarını anlattı.

Balık ızgarada, fırında, yağda (tava), tencerede (buğulama), sote etme (kavurma) ve haşlama yöntemleriyle pişirilir. Kızartma dışında hepsi sağlıklı pişirme yöntemleridir.

Bazı kişiler kokacağı düşüncesiyle evlerinde balık pişirmek, özellikle de kızartma yapmak istemezler. Oysa ki ocak üzerinde limon kabuğu yakmak veya bir cezvede sirke kaynatmak, bu sorunu bertaraf etmede gayet pratik bir çözümdür.

Büyük balıklar dilim halinde, küçük balıklar ise bütün kızartılmalıdır. Unlanan balık hem daha lezzetli olur hem de tavaya yapışmaz. Kızartılacak balık, temizlenip iyice yıkanmalı ve kağıt havlu ile kurulanmalıdır.

Kızartma dışındaki pişirme yöntemlerinde koku sorunu minimum düzeydedir.

Izgara yaparken yağlı balık seçmekte fayda vardır; yoksa ızgaraya yapışabilir. Pişirmeden 2-3 saat önce balığa soğan suyu ve zeytinyağı sürülüp bekletilirse daha lezzetli olur. Pişirirken çatlamaması için ise iki yanı bıçakla çizilir ama bu yöntem balığın suyunun azalmasına neden olabilir.

Çabuk pişirmek için balık parçalara bölünerek şişe de geçirilebilir.

Fırında pişirme yöntemi, balığın 180 derece gibi ortalama bir ısıda, bir fırın kabı içinde bazı sebzelerle birlikte pişirlmesini içerir.

Balık, yüksek hararetli fırında, içine hiçbir şey katmadan da pişirilebilir. Doğru pişirildiğinde, fırında rosto edilmiş balığın dış yüzeyi çıtır çıtır ve lezzetli, iç kısmı ise sulu ve pişmiş olur.

Kavurma yönteminde kalın tabanlı ve içi yapışmaz malzemeyle kaplı tavanın içi hafif yağlanıp iyice kızdırıldıktıktan sonra, balık filetoları, her bir yüzü 2 dakika süreyle çevirilerek sote edilir. Bu pişirme yönteminde tereyağı kullanılmamalıdır.

Balık eti çok narindir ve fazla pişirmemek gerekir. Kısa sürede piştiğinden ve Omega 3 yağı içerdiğinden, balığı, bu sağlıklı yağı uçurmadan ve yakmadan şirmek önem taşır.