Bal kabağına 5 sihirli dokunuş

Bal kabağına 5 sihirli dokunuş
Güncelleme:

Şifa deposu bal kabağı ile 5 sağlıklı tarif...

Pek çoğumuz için kışın tatlı bir lezzeti… Hatta tatlısından başka türlü tüketmenin kimsenin aklına gelmeyeceği bir meyve... Aslında kışın turuncu şifa deposu bal kabağını birbirinden lezzetli ve sağlıklı tariflerle farklı şekillerde tüketebilirsiniz. Kışın tezgahlarda bütün ya da dilimlenmiş halde sıklıkla karşınıza çıkan bal kabağı, bağışıklık sistemini güçlendiriyor, bağırsak hareketlerini hızlandırıyor, tok tutuyor ve cilde iyi geliyor. Acıbadem Etiler Tıp Merkezi Beslenme ve Diyet Uzmanı Melis Torluoğlu, A, B, E vitaminleri, demir, sodyum, potasyum, kalsiyum, magnezyum, çinko, fosfor ve posadan zengin bal kabağının faydalarını ve bal kabağıyla yapılabilecek lezzetleri tarifleri verdi.

Turuncu antioksidan

Bal kabağı, alerjik reaksiyonların önlenmesine yardımcı oluyor. Astım, alerji gibi hastalıkların temelinde bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi yer alırken, antioksidan kapasitesi yüksek vitamin ve mineraller önem kazanıyor. Antioksidan kapasitesi en yüksek vitaminlerden biri olan beta karotenlerin ise en yüksek oranda bulunduğu besinlerden bir tanesi bal kabağı. Yarım su bardağı kadar bal kabağında günlük ihtiyacın 2 katı kadar vitamin A bulunuyor.

Kuru cildi yeniliyor

Özellikle kadınlar soğuk kış günlerinde ciltlerinin kuruyup çatlamasından şikayetçi oluyor. Oysa cildin ışıltısını ve tazeliğini sağlayan malzemeler kozmetik mağazalarında değil, tam da yanı başınızda duruyor; yani mutfağınızda! Soğuk kış günlerinde kurumaya başlayan cildin yenilenmesini bal kabağının içeriğinde bulunan antioksidan mineraller ve A vitamini destekliyor. Peeling olarak dahi birçok maskenin içeriğinde bulunan bal kabağı özellikle çorba olarak tüketildiğinde cildin nem kazanmasına destek oluyor.

Bebeğiniz için besleyici bir mama

Posadan oldukça zengin bir kaynak olduğundan püresi veya çorbası uzun süre tok kalmanızı sağlarken; bağırsak tembelliği yaşayan kişilerde bağırsakların yeniden hareket kazanmasına yardımcı oluyor. Özellikle bebeklerde kabızlık şikayeti olduğu 6-8’inci aydan itibaren püre ya da çorba olarak tüketilebileceği gibi yulaf ilavesi ile posadan daha zengin hale getirilebilir.

Mikroplara karşı kalkan

Bal kabağı antioksidan vitamin ve minerallerden oldukça zengin olduğundan vücudu bakteri, virüs ve mikroplardan koruyarak mevsim geçişlerinde ve dondurucu kış günlerinde bağışıklık sisteminin desteklenmesine yardımcı oluyor.

Keskin gözler için

Bal kabağının içeriğinde bulunan ksantin adlı bileşen ultraviyole ışığın göz tarafından süzülmesine yardımcı olurken bu durum ileri yaşlarda görülebilecek gözde doku hasarı ve katarakt probleminin önüne geçiyor. İçeriğinde bulunan A vitamini ayrıca gece ve alacakaranlıkta gözün ışığa uyumunu sağlayarak görüş kabiliyeti kazandırıyor.

Diyet listenize hemen ekleyin

100 gramında sadece 26 kalori bulunan bal kabağının posadan oldukça zengin olması uzun süre tokluk sağlıyor, gereksiz enerji alımının önüne geçiyor ve kilo verme sürecinde destek oluyor.

Tüketmeden bunları okuyun!

Vitamin ve mineral değerlerini kaybetmemesi ve daha faydalı olabilmesi açısından kabuğunu tüketeceğiniz zaman soyun ve doğrayın. Bu şekilde besinsel değerlerinin kaybı önleniyor.

Tüketmeden önce de çok fazla ve uzun süreli ısıya maruz bırakmayın. Fırında veya buharda kısa sürede pişirin. Bu şekilde vitamin ve mineral kayıpları en aza indirilebiliyor.

Tatlısını yaparken, sağlığa zararı kesin olarak kanıtlanmış rafine şekerden kaçının. Onun yerine pekmez ya da bal kullanarak tatlandırabilirsiniz. Bal ve pekmezi, bal kabağını pişirdikten sonra üzerine ilave etmeniz daha sağlıklı.

Lezzetli bal kabaklı tarifler

BAL KABAĞI ÇORBASI

Malzemeler:

2 su bardağı bal kabağı püresi
2 su bardağı süt
2 adet küçük kuru soğan
2 çorba kaşığı zeytinyağı
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı tuz

Hazırlanışı: Küçük küçük kesilmiş soğanları zeytinyağı ile soteleyin. Daha önce haşlayarak püre haline getirdiğiniz püreye, tuz ve karabiberi ilave edin. 2 su bardağı sütü karışıma yavaş yavaş ilave ederek kısık ateşte karıştırarak pişirin. Kaynadıktan 5-10 dakika sonra ocağı kapatabilirsiniz.

BAL KABAĞI TATLISI

Malzemeler:

5-6 dilim bal kabağı
1 bardak su
Yarım su bardağı pekmez

Hazırlanışı: Derin ve ısıya dayanıklı fırın tepsisine yağlı kağıdı serin. Sonra dilimlenmiş bal kabaklarını birbirine değmeyecek şekilde dizin. Üzerine suyu ilave edin. Önceden ısıtılmış fırında 200 derecede 20 dakika pişirin, ardından kabakların diğer yüzeyini çevirin. 20 dakika daha pişirdikten sonra fırından alıp üzerine pekmez ilave edin.

BAL KABAKLI KREP

Malzemeler:

2 adet yumurta
Yarım su bardağı tam buğday unu
Yarım su bardağı süt
Yarım su bardağı bal kabağı püresi
2 tatlı kaşığı bal
1 tatlı kaşığı kabartma tozu

Süslemek için;

Yaban mersini
Muz

Hazırlanışı: Yumurta, un, süt, kabartma tozu, bal kabağı püresini iyice karıştırın. Elde edilen karışımı üç eşit parçaya bölün. Yağsız tavaya bir kepçe yardımıyla ince olacak şekilde yayın. Kısık ateşte önce bir yüzünü sonra parçalanmayacak şekilde çevirerek arka yüzünü pişirin. Pişmiş kreplerden birini tabağa yerleştirin ve ılındıktan sonra üzerine dilimlenmiş muzları ve yaban mersinlerini koyun. Üzerine biraz bal gezdirin. Üstünü pişmiş kreple kapatın ve bu krepe de aynı işlemi uygulayın.

BAL KABAKLI LATTE

Malzemeler:

1 ince dilim bal kabağının püresi
2 çay kaşığı toz tarçın
4 adet kakule
2 adet karanfil
1 su bardağı yağsız süt
1 su bardağı filtre kahve
1 tatlı kaşığı bal

Hazırlanışı: Sütü kaynatıp içerisine karanfil ve kakuleyi ekleyerek 5 dakika demlemeye bırakın ve demlendikten sonra süzün. Bal kabağı püresi ve balı süte ilave ederek karıştırın ve en son filtre kahveyi ilave edin. Tarçınla süsleyerek lezzetlendirebilirsiniz.

BAL KABAKLI YULAF PÜRESİ

Malzemeler:

Yarım su bardağı bal kabağı püresi
1 su bardağı badem sütü
3 yemek kaşığı yulaf ezmesi
1 tatlı kaşığı bal
5-6 adet badem

Hazırlanışı: Badem sütü, bal kabağı ve yulaf ezmesi pişirilir. Üzeri bal ve bademle süslenir.

Leyditurk.com