Bakvala satın alırken nelere dikkat etmeliyiz?

Bakvala satın alırken nelere dikkat etmeliyiz?
Güncelleme:

İyi bir baklava yemek istiyorsanız, bu önerileri dikkate alın...

Tatlı konusunda geniş bir kültüre sahip olan ülkemiz insanının en fazla tükettiği tatlıların başında baklava geliyor. Araştırmalara göre, 100 kişiden 94\'ü baklava tüketiyor. Baklavanın ardından en çok tercih edilen tatlı ise kadayıf.

Özellikle bayramlarda ve özel günlerde talebin yoğun olduğu baklavayı alırken vatandaşların çok bilinçli olması gerektiğini vurgulayan 40 yıllık bakvala ustası ve Tuğba Pastaneleri’nin kurucusu  Osman Tercan, \'Önce rengine baksınlar. Bir dilim istesinler, koklasınlar. Koklamak tatmanın yarısıdır. Eğer mis gibi fıstık, ceviz, tereyağı kokuyorsa tamam. Bir de şerbetin dibine baksınlar. Eğer tepsinin dibinde çok şerbet göllenmişse, o zaman baklavaya değil, tatlıya para veriyorlar demektir. Biraz ısıtsınlar. Kalitenin önceden ödenen bir bedeli vardır. Halkımız çok bilinçli olsun. Gerçekten Türkiye\'ye her türlü ham madde giriyor. Bizler ustayız, sanatkarız. Baklavacılık bir sanattır. Baklavayla tatlıyı ayırt etsinler\' dedi.

Tuğba Pastaneleri’nin CEO’su Ömer Tercan ise vatandaşların baklava satın alırken aşağıdaki testleri yapmalarını öneriyor; şu tavsiyelerde bulunuyor.

Görerek test edin!

İyi baklava, daha vitrinde kendisini belli eder. İyi pişmiş baklavanın rengi, altın sarısına çalar. Eski ustalar, buna 24 ayar altın rengi derlermiş. Ayrıca baklava diri görünmeli, iştah kabartmalı.

Baklava tepsisinin boşalan yerlerinde fazla şerbet birikmişse, baklavanın ağır çekmesi için gereğinden fazla şerbet verilmiş olabilir. İyi baklavada şerbet kararınca olmalı, baklavayı hem kilo olarak, hem tat olarak ağırlaştırmamalı.

Duyurak test edin!

İyi bir baklavaya çatal batırıldığında, bir hışırtı duyulur. Bu, yufkanın ince açıldığını ve baklavanın iyi piştiğine işarettir. Yufkası ne kadar ince açılmış olursa, baklava o kadar iyi olur.

Koklayarak test edin!

Baklava ağza yaklaştırıldığında, buruna mis gibi sade tereyağı, harç olarak kullanılan ceviz veya fıstığın kokusu gelmeli. İyi baklava, her şeyden önce iyi malzemeden oluşur.

Tadarak test edin!

Baklavanın iyisi, kötüsü, asıl yenmesi sırasında belli olur. İyi baklava ağızda dağılır; damakta eşsiz bir tat bırakır; mideye de dokunmaz .

40 yıldır baklava üretiyorlar, yeşil çam ünlüleri müdavimleri arasındaymış!

İstanbul’un en eski ve köklü pastanlerinden biri olan Tuğba Pastaneleri ilk olarak Feriköy – Kurtuluş Bölgesi’nde kurulmuş. Tuğba Pastanesi’nin özellikle 80’li yıllarda birçok ünlü isim müdavimiymiş. Bugün İstanbul’un 6 farklı noktasında (Feriköy-Ortanca, Feriköy-Yay Meydanı, Ayazağa, Beşiktaş, Sarıyer ve Kağıthane) hizmet veren Tuğba Pastanelerinde yönetim bugün ikinci kuşakta. Tuğba Pastaneleri’nin CEO koltuğunda Ömer Tercan oturuyor. Kocaeli Üniversitesi İşletme bölümü mezunu Ömer Tercan, bütün çocukluğu ve üniversite yılları Tuğba Pastanelerinde geçmiş. Kendisi “işin mutfağından geliyorum.” Diyor. Tuğba Pastanelerinin francaise ve iş gelişme koltuğunda yine ailenin ikinci kuşak temsilcilerinden Hüseyin Tercan oturuyor.