İş yemeği midenize oturmasın !

İş yemeği midenize oturmasın !

İşte bir iş yemeğinden en etkili şekilde çıkmanın püf noktaları.

İş yemekleri yemek ile ilgili görünse de bir ortaklık ya da iş mülakatının en önemli safhalarından biridir.

İşte bir iş yemeğinden en etkili şekilde çıkmanın püf noktaları.

'Şirketime alacağım kişiyle önce yemek yerim. Sonra karar veririm.' İş dünyasında sık rastlanılan bir uygulama olan, elemanı iş yemeğinde tanıma anlayışı giderek yaygınlaşıyor.

Türkiye'de de iş yemeği çok önem verilen bir kavram. İster bir işe alım mülakatı ister ortaklık görüşmesi olsun iş yemeklerinden başarıyla çıkmışsanız yüzde 50 yol almışsınız demektir.

Kariyer merkezlerinin, imaj uzmanlarının ve eğitim şirketlerinin hakkında seminerler ve eğitimler düzenlemeye başladıkları iş yemeği kavramı hakkında bir şeyler öğrenmek; iş yaşamınızın hayatınızla birleştiği bu önemli zamanlarda kendinizi daha rahat hissetmenizi sağlayacaktır.

İşte bir iş yemeğinden en etkili şekilde çıkmanın yolları...

·İş yemeklerine kesinlikle geç kalmamanız gerekir. Tercihen 10 dakika önceden orada olmak bu riski azaltmak için en etkili çözümdür.

·İş yemeği daha az resmi bir ortamda yapılsa da hazırlığınızı yapmalı ve ihtiyacınız olabilecek dosyaları yanınızda getirmelisiniz.

·Cep telefonu gibi sizi ve karşınızdakini rahatsız edecek faktörlerden kurtulmanız önemlidir.

·İş yemeği konusunda bilginizin olması; kullanılması gereken uygun kaşık-çatal- bıçakları bilmeniz ve doğru kullanmanız önemlidir.

·Misafirinizin ya da patronunuzun yemeğe başlamasını beklemek tavsiye edilir.

·Tatlı ve kahve, iş yemeğinin en önemli kısmıdır dolayısıyla zamanı iyi planlayıp bu bölümü atlamamanız gerekir. Alınması gereken kararlar ve yapılması gereken anlaşmalar çoğunlukla bu bölümde gerçekleşir.

·Eğer yemek teklifini getiren sizseniz, hesabı ödemeniz gerekir. Bu noktada, hesabın doğru olduğuna göz atmakla birlikte, hesabı uzun uzun incelememelisiniz.

·Masaya menü geldiğinde ilk başta davet eden tarafın menüyü alması beklenmelidir.

·Yemek sırasında birbirleriyle tanıştırmanız gereken insanlar varsa, ilk başta daha önemli olan (tercihen davet ettiğiniz) kişiyi tanıştırmanız gerekir.

·Yemeğe davetliyseniz tam zamanında gitmeniz doğruyken, davetli olduğunuz bir kokteylse kesinlikle başlangıç zamanından önce orada olmamalısınız.

·Sizin için kadeh kaldırılıyorsa içkinizi içmemeniz gerekir aksi takdirde kendinizi kutlamış olursunuz.

·Davetli olduğunuz yemekte, davet eden içki içmeyi tercih ettiyse ve siz istemiyorsanız başta bardağınıza konulmasını reddetmeyin.

·Ağzınızda yemek varken asla konuşmayın, bunun içinde yemeğinizi küçük parçalar halinde yemeyi tercih etmelisiniz.

·Çatal, kaşık ve bıçaktan herhangi birini kullanmak için kaldırdığınızda onun bir daha masaya değmemesi gerektiğini unutmayın.

·Masayı düzenlerken tuzu ve biberi yan yana yerleştirin. Birisi tuzu ya da biberi istediğinde, ikisini birlikte uzatın.

·Yemek sırasında dik oturun ve dirseklerinizi vücudunuza paralel tutmaya çalışın.

·Ne giydiğiniz iş yemeklerinde önemlidir dolayısıyla iş yemeğine çıkmadan önce uyumlu ve abartısız giyime özen gösterin.

·Masanın öbür ucundaki bir şeye ulaşmaya çalışmayın, o kenarda oturan birisinden size istediğinizi uzatmasını rica edin.

·İş yemeğinde; dişinize takılacak, kesmesi zor ve elle yenecek yemeklerden kaçınmanız gerekir.

·Yemeği beraber yiyeceğiniz kişi geç kaldıysa beklemeniz gereken süre 30 dakikadır. 30 dakika sonunda hale gelmediyse, yemeğinizi sipariş edebilirsiniz.

İş'te İnsan