Babalar da lohusa oluyor mu?

Babalar da lohusa oluyor mu?
Güncelleme:

Bazı araştırmalar doğum öncesinde ve sonrasında erkeklerin de hormonal değişmeler yaşayabildiklerini ortaya koyuyor.

Medical Park Göztepe Hastane Kompleksi Uzman Klinik Psikolog Yekta Korkmaz, bu nedenle babaların da anneler kadar bu süreçten etkilenebildiğini ve bu yeni duruma uyum sağlamak konusunda zaman zaman sorunlarla karşılaştıklarını anlattı.

Doğum sonrası babalar da anneler kadar şaşkın ve heyecanlıdır. Hayatlarını değiştiren bu mucize, mutlulukla beraber birçok duyguyu canlandırır. Anneler gibi süreçten etkilenen babaların da lohusalık döneminde duygusal durumlarında değişimler ortaya çıkar. Medical Park Göztepe Hastane Kompleksi Uzman Klinik Psikolog Yekta Korkmaz, yapılan araştırmaların yeni babaların yüzde 10’unun lohusalık depresyonu ile karşı karşıya kaldıklarının ortaya koyduğunu kaydetti.

Uzman Klinik Psikolog Yekta Korkmaz, çocuk sahibi olan erkeklerin psikolojilerinde meydana gelen değişiklikleri ve yaşadıkları süreçle ilgili şu bilgileri verdi;

“Ebeveynlerin hayatlarına giren bu yeni üye, bütün duyguların daha uç noktalarda yaşanmasına, davranış ve düşüncelerin değişmesine neden olur. Bebeğin dünyaya gelişiyle birlikte uykusuz geceler, sorumluluklar, hayat tarzları, öncelikler büyük ölçüde değişir. Bu mucizevi oluşum baba olan erkeğin hayatına birçok farklılık katar. Bu yeni üye babasının hayatını daha anlamlı ve düzenli kılar, duygusal olarak çok farklı güçlü hissettirir, sorumluluk duygusu katar. Bu eşsiz ve tarifsiz duyguların yanı sıra değişen hayatına alışma sürecinde olumsuzluklar da yaşanabilir.

BABA OLMAK EŞ OLMANIN ÖNÜNE GEÇER

Babalar da anneler gibi bu büyük değişime ayak uydurmaya çalışırken zorlanabilir. Uykusuz geceler, değişen eş rolleri anne-baba olmanın eş olmanın önüne geçmesi, değişen sosyal hayat, artan sorumluluk duygusuyla beraber kaygılanan babalarda duygu değişimleri görülebilir. Bu bocalama dönemlerinde bazı erkekler daha sinirli, gergin veya içe kapanık olabilir.

Lohusalık dönemi her iki ebeveyn içinde hassas bir dönem olduğundan aile yapısı da etkilenir. Özellikle babaların yaşadığı lohusalık durumu eşi çok etkiler. Bu dönemi yaşayan erkekler kendilerini çoğunlukla geri çeker, eşleri de sevilmediklerini düşünerek kendini terk edilmiş gibi hissedebilir. Bu da aile yapısını sarsacak sorunlar oluşturabilir. Eşlerin bu dönemde birbirine destek olması, anlayışlı olması ve birbirlerini ihmal etmemeleri gerekir. Ebeveynler, anne baba olmanın heyecanını ve mutluluğunu yaşarken eş olmanın hazzını da yaşamalıdır. Unutulmamalıdır ki; ebeveynler huzurlu olursa çocuklarda huzur bulur, bu nedenle her iki ebeveynin ruh sağlığı, birbirlerine yaklaşımları çok önemlidir.

Bir babanın lohusa döneminde olduğunu nasıl anlarız?

Bu bocalama döneminde babanın davranışlarında da değişmeler görülebilir.
Eşiyle iletişimi azaltıyorsa, sürekli tartışıyor veya karışıyorsa,
Çok gergin veya sinirliyse,
Ruh halinde dalgalanmalar gözleniyorsa,
Diğer zamanlara göre daha içe kapanıksa,
Bebeğe uzak duruyorsa,
Mutsuz, hayattan zevk almıyorsa,
Arkadaş ve aileden uzaklaşma varsa bu kişilerde babalık lohusası düşünülebilir.

LOHUSA DÖNEMİ YAŞAYAN BABALAR NE YAPMALI?

Bu dönemde en önemli faktör şüphesiz eşlerin birbirine yardımıdır. Her iki ebeveyn de bir alışma sürecinden geçerken korkuların olması, iniş çıkışlı duyguların yaşanması çok normaldir. Bu dönemde özellikle erkeklerin daha sabırlı davranması, anneye yardım etmesi, bebeğin ihtiyaçlarını gidermeye yardımcı olması, birbirlerine zaman ayırmaları çok önemlidir. Dünyanın en güzel duygusunu yaşarken birbirine destek olmak, sevgi ve şefkatle yaklaşmak hem eşleri hem bebeği birbirine bağlayarak ilişkiyi güçlendirir.

LOHUSALIK UZARSA UZMAN DESTEĞİ ŞART

Doğum sonrası ilk süreçlerin bocalama dönemi olduğundan bahsetmiştik. Bu dönemde paniğe kapılan baba, “Eyvah, artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacak” psikolojisine kapılabilir. Bu ilk aşamada normal kabul edilir. Ancak bu durumun uzamasıyla beraber lohusa babalık belirtileri görülüyorsa bir uzman desteğine ihtiyaç var demektir. Bebeğin dünyaya geldiği ilk dönemler ebeveynlerle ilişki kurma ve güven duygusunun aşılanması için çok önemlidir. Bu dönemde yoğun olumsuz duygulara kapılan baba, uzun süre bunu yaşarsa bebeğiyle güvenli ilişki kuramayabilir. Bu nedenle yaşanan kaygının bebekle ilişki kurmayı etkilediğini düşündüğü an bir uzman desteği almak sorunu kısa sürede çözecektir.”

Leyditurk.com