Ayak kokusundan kurtulmanın 12 püf noktası

Ayak kokusundan kurtulmanın 12 püf noktası
Güncelleme:

Dermatoloji Uzmanı Dr. Selda Yıldırım, ayak kokusundan kurtulmanın püf noktalarını anlattı...

Akşam arkadaşınızın ev partisine davetlisiniz. Aslında partiye katılmaya, arkadaşlarınızla gönlünüzce eğlenmeye can atıyorsunuz. Ancak arkadaşınıza verdiğiniz yanıt “Programım var, katılamam oluyor.” Sizi bu eğlenceden alıkoyan neden ise aslında bir programınız olması değil, maalesef en yakınınıza bile anlatmaktan çekindiğiniz “ayak kokusu” sorununuz. Çünkü, evde ayakkabınızı çıkardığınızda çevreye yayılacak olan kokunun düşüncesi bile sizi utandırmaya yetiyor! Kış aylarında, tüm gün kapalı ayakkabı içerisinde kalan, hava almayan ve terleyen ayaklar nedeniyle daha fazla görülen ayak kokusu, sanılanın aksine sadece erkeklerin değil, kadınların da önemli bir sorunu! İyi haber ise aslında alabileceğiniz önlemlerle bu kokudan büyük oranda kurtulabilmeniz. Acıbadem Üniversitesi Atakent Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Dr. Selda Yıldırım, ayak kokusundan kurtulmanın püf noktalarını anlattı.

İŞTE AYAK KOKUSUNDAN KURTULMANIN 12 PÜF NOKTASI

1- Ayaklarınızı her gün sabunla yıkayın

Ayak kokusuna karşı alabileceğiniz en basit önlem, ayak hijyenini alışkanlık haline getirmek. Ayaklarınızı her gün, sabah akşam ılık suyla, antibakteriyel veya mantar önleyici sabun kullanarak yıkayın. Ardından, mantar oluşumunu engellemek için iyice kurulayın. Çünkü ayak mantarının en önemli sebeplerinden biri, ayakların yıkandıktan sonra yeterince kurulanmamasıdır.

2- Pamuklu ve teri emebilen çoraplar giyin

Sentetik ve naylon çoraplar yerine, yumuşak, pamuklu ve teri emebilme özelliği olan çorapları tercih edin. Gün sonunda çoraplarınızı değiştirmeyi de ihmal etmeyin.

3- Aynı çift ayakkabıyı iki günden fazla giymeyin

Aynı çift ayakkabıyı iki günden fazla giymemeye dikkat edin. Ayakkabınızı iki giyim arasında 24 saat süreyle havalandırın. Böylece kokunun ayakkabıya yerleşerek ayağınıza bulaşmasını önleyebilirsiniz.

4- Hava alan ayakkabıyı tercih edin

Ayakkabı alırken, hava alan ya da havalanan bir malzemeden üretilmiş olanları tercih edin. Naylon veya sentetik malzeme kullanılarak üretilen ayakkabıları kullanmayın. Mümkünse gerçek deri gibi doğal malzemelerden üretilen ayakkabıları tercih edin.

5- Sprey veya koku önleyici pudra sıkın

Ayaklarınıza ve ayakkabı içine antibakteriyel sprey veya koku önleyici pudra sıkın. Öncelikle akşam eve geldikten sonra ayakkabılarınızı balkon gibi hava alan bir ortamda birkaç saat havalandırın. Havalandırdıktan sonra iç ve ön kısımlarına doğru sprey veya pudrayı sıkın. Ardından ayakkabılarınızı dolabınıza yerleştirebilirsiniz.

6- Ayaklarınızı düzenli olarak kontrol edin

Ayak parmak aralarınızı ve tabanlarınızı her banyodan sonra düzenli olarak kontrol edin. Ayak parmak aralarında soyulma, ayak tabanlarında pullanma, iğne ucu gibi su toplayan kabarcıklar ve koku gibi mantar enfeksiyonu belirtileri gözlemlendiğinizde bir dermatoloji uzmanına başvurun.

7- Aşırı terliyorsa, tedavi olun

Aşırı terleme de ayak kokusuna neden olan önemli bir faktör. Ayağınızda hiperhidrozis denilen aşırı terleme durumu varsa, tedavi olun ve terlemeyi azaltan kremler kullanın. Ayaklarda oluşan terleme sorunu günümüzde botoks uygulama, iyontoforez ve klipsli ETS gibi tedavi yöntemleriyle ortadan kaldırılabiliyor.

8- 4 çay kaşığı tuzlu suyla yıkayın

Eğer ayaklarınız çok sık nemleniyorsa, kurutmak için tuzlu suyla yıkayabilirsiniz. Akşam eve geldikten sonra 4 bardak suya 4 çay kaşığı tuz ilave edin. Ardından bu karışımı bir leğene boşaltın ve ayaklarınızı 15 dakika bekletin. Temiz ve pamuklu bir havluyla iyice kurutup, çoraplarınızı giyin.

9- Çay veya yemek sodasından faydalanın

Gün içinde çay içerken kullandığınız çay poşetlerini atmayın. Gün sonunda bir litre ılık suya dört- beş adet yeşil veya siyah çay poşetini bırakıp; bu suda ayaklarınızı bekletin. Ardından kurulayarak çoraplarınızı giyin. Düzenli uyguladığınızda ayak kokunuzun azaldığını fark edeceksiniz. İsterseniz yemek sodasından da faydalanabilirsiniz. Bir leğene ılık su koyun, içine 2 yemek kaşığı soda atın. Ayaklarınızı 15 dakika kadar içinde bekletin. Bu yöntemi 1 ay her akşam; sonrasında ise haftada 2 gün uygulayın.

10- Sirke de oldukça etkili

Ayak kokusunun giderilmesinde sirkede oldukça etkili oluyor. Sirkede yer alan asit , bakterilerin yaşaması için uygun olan ortamı ortadan kaldırıyor. Haftada bir uygulayabileceğiniz bu yöntem için leğeni 2 litre kadar ılık suyla doldurduktan sonra 2 su bardağı kadar sirke ilave edin. Ayaklarınızı bu karışımda 10- 15 dakika bekletin. Ardından ayaklarınızı sabunla yıkayın ve iyice kurulayın. Bu yöntemi haftada bir uygulayabilirsiniz.

11- Adaçayı yapraklarını ayakkabınıza serpiştirin

Adaçayı yaprakları da kokuyu engelleyici özelliğe sahip. Bunun için adaçayı yapraklarını bir gece önceden kullanacağınız ayakkabınızın içine koyabilirsiniz.

12- Çoraplarınıza karbonat dökün

Sodyum bikarbonat, yani mutfaklarda kullandığımız karbonat, ayaklarıda koku yapan bakterileri yok ediyor ve pH seviyesini dengeliyor. Çoraplarınızı giymeden önce bir miktar karbonat dökebilirsiniz.

Leyditurk.com