Aşılanmak her çocuğun temel hakkı !

Aşılanmak her çocuğun temel hakkı !

Türk Pediatri Kurumu 51. Kongresi bu yıl 17-21 Mayıs tarihleri arasında İzmir’de düzenleniyor.

Swiss Otel Büyük Efes İzmir’de 5 gün sürecek kongrenin başlıklarından biri de “aşı kampanyası”. Kongrede Türk Pediatri Kurumu yetkilileri, Balkanlardan gelen davetli hekimlerle bir basın toplantısı düzenledi. Kongrede aşılanmanın önemine dikkat çekildi ve “aşılanmak bizim hakkımız” kampanyası başlatıldı.

Aşılanmak bizim hakkımız! kampanyası çerçevesinde aşı ile ilgili yanlış bilgilendirme ve kampanyalara dikkat çekildi. Bu konuda bilinçlendirme amacıyla medyaya da görev düştüğü vurgulandı. Hekimlerin öncelikli görevinin hastalıklardan koruma olduğu belirtildi. Çocukların aşısız kalmaması gereğinin altı çizildi. 

Prof. Dr. Haluk Çokuğraş basın toplantısında yaptığı açıklamada. “Aşılamayla ilgili benzer çekince sorunlarını pek çok ülke yaşıyor. Aşılanmak her çocuğun en temel hakkı. Aşı, enfeksiyon hastalıklarıyla mücadelede en büyük kazanım. Aşının zararlı olabileceği şeklindeki yorumlar bizi üzüyor” diye konuştu. 

Hekimlerin yaptığı açıklamaya göre 26 hastalık ve her yıl 3 milyon ölüm aşıyla önlenebiliyor. Yılda 50 bin çocuğun hastalıklar nedeniyle sakat kalmasını yine aşılar engelliyor. Bazı hastalıklar ise aşı sayesinde yeryüzünden silinmiş durumda. Örneğin çiçek hastalığına 1977’den bu yana rastlanmıyor. Uzmanlar yine de risklere ve ülkemize yurt dışından gelen mültecilerle aşısız göçmenlere dikkat çekiyor. Meningokok mikrobuna karşı da hac ve umre öncesi aşı öneriliyor.

Kampanyaya Arnavutluk, Romanya, Bosna Hersek gibi Balkan ülkelerinden gelen hekimler de açıklamalarıyla destek verdi.