Argan yağının faydaları

Argan yağının faydaları

Argan yağının sadece saç bakımında değil; pek çok hastalığın tedavisinde de destek olarak kullanıldığını biliyor muydunuz?

Argan yağı Fas’ta yetişen Argania spinosa isimli ağacın fındık büyüklüğündeki meyvelerinden elde edilen bitkisel bir yağ. Bu yağ, oleik ve linoleik asit başta olmak üzere yağ asitlerini içerir. Tokoferol (E vitamini), Fenol, karoten, skualen diğer temel bileşenleridir.

ABD’de 2007’de sadece 2 ürün varken, 2011’de 100’ün üzerinde Argan yağı içeren ürün piyasaya sürülmüş durumda. Bu ürünlerin bir kısmında antioksidan etkiyi artırmak için nar çekirdeği yağı da mevcut. Talebin bu denli artması nedeniyle Fas Hükümeti yıllık 2500 ton olan üretimi, 2020 yılında 4000 tona çıkarmayı planlıyor.

Yaşlanma geciktirici etkisi içeriğindeki E vitaminine bağlanabilir. Argan yağı 70,2 mg, palmiye yağı 25,6 mg, zeytinyağı ise 7,1 mg E vitamini içerir. Argan yağı yemek pişirirken de kullanılabilir. Argan meyvesinin kan kolesterol ve trigliserid düzeylerini düşürdüğü, kalp damar hastalıklarını ve kanseri azalttığı düşünülüyor. Saç bakımında saçlı deri, saçı nemlendirmek ve parlak görünüm elde etmek için de kullanılır.

Argan yağı saç bakımı dışında nelere faydalıdır?

Kan kolesterol ve trigliserid düzeylerini düşürür

Kalp damar hastalıklarını ve kanseri azaltır

Romatizmal ağrıların giderilmesini sağlar

Gebelikte karın çatlaklarını önler

Meme sarkmasını ve boyun kırışıklıklarını gidermeye yardımcı olur

Sedef, egzama gibi deride kızarıklık, pullanma ve kaşıntıyla giden deri hastalıklarında nemlendirici ve yatıştırıcı olarak kullanılır

Yaraların hızlı iyileşmesinde önemli bir yardımcıdır

HT Hayat