Anne olmanın sağlığa faydaları

Anne olmanın sağlığa faydaları
Güncelleme:

Anne olmanın sağlığınızı nasıl etkilediğini hiç düşündünüz mü?

Anneliğin sağlığınıza pek çok faydası olduğunu düşündüğünüz için kimse size kızmaz... Anneliğin pozitif yanlarına odaklanmak bazen zor olabilir, hayat koşturmacası içinde bir de çocukların peşinden koşturmak sizi yorabilir.

İşte o anlarda sakinleşmenizi kolaylaştıracak gerçekler:

1. Harika bir egzersiz

 Bir ebeveyn mağazasının yaptığı araştırmaya göre, yeni anneler ilk yıl içinde bebek arabasını 750 kilometre itiyor! Sadece yürümek bile iyi bir egzersiz sayılırken, bebek arabasını itmek daha çok kas çalıştırıyor.

2. Daha sağlıklı besleneceksiniz

 Özellikle emziren anneler yediklerine daha çok dikkat etmeli ve bu özen sandığınızdan çok uzun bir dönem sizin de daha sağlıklı olmanızı sağlayacak. Büyümeye başladıkça ise örnek teşkil etmek için tercihli seçimler yapmaya devam edeceksiniz ve hatta mutfağa sokacağınız her ürüne dikkat edeceksiniz. Böylece daha sağlıklı hissedecek ve kesinlikle daha güzel de görüneceksiniz.

3. Bağışıklık sisteminiz güçlenir

 Pittsburgh Carnegie Mellon Üniversitesi tarafından yapılan araştırmaya göre, çocuksuz yetişkinler çocuk sahibi olanlara göre iki kat daha fazla hasta oluyor ve şaşırtıcı sonuçların çocuk yetiştirirken elde edilen \"zihinsel tokluk\" gelişimine bağlı olduğu söyleniyor.

4. Beyninizi genç tutuyor

 Çocuk sahibi olmak, her şeyi yeniden öğrenmek zorunda kalmak anlamına geliyor. Mama yapmaktan alt değiştirmeye, disiplin metotları, oyalama teknikleri, hatta çocuğunuza öğretmek adına yeniden yürümeyi keşfetmek gibi şeylerle sürekli gelişen ve tazelenen beyniniz, sonrasında ödevlerle temel bilgileri de tazeler. Bu şekilde tembellikten kurtulan beyniniz, yaşlılıkta meydana gelebilecek zihin geriliği ve unutkanlıktan da uzaklaşır.

5. Sağlık risklerini azaltır

 Hepimiz emzirmenin bebekler için en iyisi olduğunu ve nedenlerini biliyoruz. Peki, bunun sizin için de en iyisi olduğunun farkında mısınız? Bebeğinizi emzirmek, meme ve yumurtalık kanserleri riskini azalttığı gibi, emziren annelerin yüksek kan basıncı, diyabet, yüksek kolesterol ya da kalp hastalıklarına yakalanma riskini de düşürür.

6. Daha sık güneş görürsünüz

 Çocuk sahibi olmak, dizilerin başından, havasız barlardan, hafta sonu eğlencesi sinemalardan uzaklaşıp daha çok dışarı çıkmak demektir. Yürümeyi öğrenirken, spor yaparken, sokak oyunları oynarken çocuklarının yanında bulunarak ebeveynler de açık havanın ve güneşin tadını çıkarır. Temiz hava moral bozukluğu için en iyi tedavilerden biri olduğu gibi vücutta yükselen oksijen konsantrasyonu artırır. Tabi kemik sağlığınız için gerekli olan D vitamini de unutmamak lazım. Yeter ki koruyucu krem sürmeyi unutmayın!

7. Kötü alışkanlıklardan kurtulmanıza yardım eder

 Hafta sonları içkiyi fazla kaçırmak, sigara içmek, düzensiz uyumak… Herkesin kötü bir alışkanlığı vardır. Ama ebeveyn olduğunuzda ve birlikte gelen sorumluluklarla bunlardan kurtulmanız çok daha kolay olacaktır. Sigara içenler arasından hamile kalanlar kalmayanlara göre bırakmaya 3 kat daha meyillidir ve genellikle yeniden başlamazlar. Alkol için de aynı şey geçerli.

HT Hayat