Alzheimer'da erken teşhis mümkün

Alzheimer'da erken teşhis mümkün

Göz muayenesi ile alzheimer hastalığının erken teşhisi yapılabiliyor.

Her yıl 18-24 Eylül, Dünya Alzheimer Haftası olarak kabul ediliyor. Hem hastaların, hem de hasta yakınlarının yaşam kalitesini etkileyen Alzheimer’ın gözden erken teşhisi mümkün. Dünyagöz Altunizade’den Opr. Dr. Umur Kayabaşı, Dünyagöz Hastaneler Grubu ve Amerika Birleşik Devletleri’nin en büyük göz hastanesi Wills Eye ortaklığı ile yapılan çalışmalara göre Alzheimer hastalığına yol açan plakların 10-15 yıl önceden retina incelemesiyle tespit edilebildiğini söyledi 

Alzheimer, yaş ilerledikçe unutkanlıkla ortaya çıkan, hafıza, konuşma gibi durumlarda sorunlar yaşanmasına sebep olan, günlük yaşamın gerekliliklerinin uygulanmasının önünde engel oluşturan ciddi bir hastalıktır. Yapılan araştırmalar, geç fark edildikten sonra sürekli ilerleyen bu hastalığın gözden erken teşhis edilebileceğini ortaya koyuyor. Yaklaşık 10 yıldır çalışmalarını sürdüren bilim adamları, göz muayenesiyle Alzheimer hastalığına erken tanı konulabileceğini tespit etti. (Kopenhag, Temmuz 2014. Dünya Alzheimer Derneği basın açıklaması) 

Erken teşhis sağlayan cihazlar Dünyagöz’de! 

Dünyagöz Altunizade’den Opr. Dr. Umur Kayabaşı, Alzheimer hastalığına yol açan plakların (Beta amiloid) ve iplikçiklerin (Tau proteini) beyinden önce retinada biriktiğini söyledi. Bu biriken plakların saptanmasıyla hastalığın beyni etkilemeden tespit edilebileceğini vurgulayan Opr. Dr. Kayabaşı, Wills Eye’da Prof. Robert C. Sergott ile yaptıkları çalışmalar sonucunda, hastalara zerdeçal (Turmeric) vererek Alzheimer plaklarını retinada boyayarak saptadıklarını ifade etti. Opr. Dr. Kayabaşı, retina incelemesinde Fundus Otofloresans (FAF) ve Optik Koherens Tomografi (OCT) cihazlarını kullandıklarını söyledi.    

Dünyagöz’de tespit edilebiliyor 

Opr. Dr. Umur Kayabaşı, “Biz de yaptığımız Fundus Otofloresans ve OCT tetkikleriyle hastalığa yol açan plakları saptayabilecek duruma gelmiş bulunmaktayız. Dünyagöz ve Wills Eye ile ortaklaşa yapılan çalışmanın sonuçları, 2013 yılının Aralık ayında Roma’da gerçekleştirilen OCT Kongresi ve 2014 yılının Eylül ayında Londra’da gerçekleştirilen Retina Kongresi’nde uluslararası platformda anlatıldı ve kabul edildi” dedi.   

Erken teşhis önemli 

Opr. Dr. Kayabaşı, Alzheimer ilaçlarının hastalığın erken evresinde etkili olabileceğini kaydederek, “Önemli olan nokta hastalığın geç döneminde bu ilaçların işe yaramamasıdır. Dolayısıyla hastalığın erken tespiti, tedavi başarısı için son derece önemli” diye konuştu. Opr. Dr. Umur Kayabaşı, ailesinde Alzheimer hastalığı olanların orta yaşlarda daha yakınmalar başlamadan önce, retina ve göz taraması yaptırmaları uyarısında bulundu. Erken dönemde yakalanan hastaların tedavi aşamalarının (anti-amiloid tedavi) ABD ve Avustralya’da başladığını ifade eden Opr. Dr. Kayabaşı, erken dönem tedavi için kullanılan ilaçların Türkiye’ye getirilebilmesi için nöroloji dernekleriyle ortak girişimler sürdürdüklerini bildirdi. 

Leyditurk.com