Krizde hayatta kalmak için...

Krizde hayatta kalmak için...

Yeni kriz döneminde ekonomide hayatta kalmanın en etkin yolları neler?

Hala iş var ve hala şirketler yetenekli elemanlar istiyor ancak küçülen pazar ve azalan müşteri güveni, kriz ortamında iş dünyasında negatif bir etki yaratırken, işgücündeki alçakgönüllülüğe büyük bir etkisi oldu. Bugün genç profesyoneller taleplerinde açgözlü değil, kariyer hedeflerinde daha gerçekçi, daha iyi hayat görüşleri var ve bu da tamamen ayrı bir görünüş sergilemelerini sağlıyor.

Çalışmak bir insanın hayatında önemli bir unsur ve bazen unutmamamız gereken etkenler etkili olabiliyor. Bir iş bakıyor ya da şu andaki işinize konsantre olmakta zorlanıyorsanız, iş değiştirmeyi düşünün ya da bu etkenler için söylenen özdeyişlere bir göz atın.

Kariyer homojen değildir, bağımsız görünen adımların birleşimidir. Babanız hayatı boyunca aynı şirkette çalışmış olabilir ama bu kesinlikle bugünün standardı değil. Çalışanlar işlerini ve kariyer rotalarını çok değiştiriyorlar. İnternet ekonomisinin başarılı analistlerinden Henry Blodget bir gazeteci olarak kariyerine başlamıştı.

Alalade bir gazeteci olmak yerine medya ve gazetecilik dünyasını iyi inceledi ve gözlemledi. Gazetecilerin analiz için analistleri aradığını farketti ve bu konudaki açığı gördü. Ardından medyadaki tecrübesiyle bu işi birleştirdi ve başarıya yelken açtı.

Her aşamanın zevkini çıkarın çünkü bir sonraki farklı olacak

Bir zamanlar anneler çocuklarının doktor olmasını istediler, sonra avukat, şimdi de Wall Street'te olmalarını istiyorlar. Ancak aşırı talep işlerin cazipliğini ve yüksek maaş kriterini yitirmesini sağlıyor. Buna endüstrideki küçülmeyi ve kaybolan arzı da ekleyin.

Bir yazarsanız ve fotoğrafçı olmak istiyorsanız, yazar olarak işinizi yapmaya devam ederken fotoğrafçılıktaki hünerlerinizi de geliştirin. Siz farketmeden iki konuda da uzmanlaşmış olacaksınız.

Neredeyse vardınız

Öğrenebildiğiniz kadar öğrenin, sorular sorun ve herşeyi özümseyin. Fazla bilgi yüklemesi diye birşey var ancak bu sizi geri götürmemeli. Hangi bilgilerin kritik olduğunu bilin böylece iş arkadaşlarınız için iyi bir kaynak olabilirsiniz. Her çocuğun sünger gibi olduğunu söylemek yanlıştır, bazı çocuklar sünger gibidir ve bu yetişkinler için de geçerlidir. Herşeyi bilmek güzel olabilir ancak sadece bazı şeyleri bilmeye ihtiyacınız var. Hangi bilgilerin bu kategoriye girdiğini anlayın ve böylece hayatınız boyunca sünger olarak tüm bilgileri emebilirsiniz.

Bilgi buz dağının görünen kısmıdır, resmin sadece bir tarafını görürsünüz. Bir işte uzmanlaşıp herşeyi bildiğinizi düşünürseniz kimse sizin bilgilerinizi istemez çünkü üstleriniz ve iş arkadaşlarınız sizin fikrinizin yetersiz ve yanlış yönlendirilmiş olduğunu düşüneceklerdir. Bir problem ile uğraşırken problemdeki değişkenleri anlayabilmelisiniz, hepsini araştırın ve hangisinin nerede etkili olduğunu anlayın. Şirket içinde bilgi ve uzmanlık açısından çok değişik seviyeler ve dallara sahip insanlarla tanışacaksınız. Herkesin bir diğerine göre avantajlı olduğu konular vardır ve sizde onlarla iş ilişkileri kurarken bunlara dikkat etmelisiniz.

Kendinizi ve limitlerinizi bilin

Superman bile kripton ile durdurulabiliyordu, siz de suyun üstünde yürüyebilirmiş gibi bir tavır içinde olmayın. Şu sözü hiç duydunuz mu? 'hiçbir problem yoktur, sadece çözüm vardır' Zayıf noktalarınız ve işinize olan tehditler; güçlü noktalar ve fırsatlara dönüştürülebilir olarka da çevrilebilir. Yapmanız gereken zayıf noktalarınızı bulmak ve onları geliştirmek. Eğer bunu her işinizde yaparsınız, bir süre sonra önderlik etmek için hazır olduğunuzu göreceksiniz.

Organizasyondaki boşlukları doldurun

Bir insan ancak belirli bir etki yapabilir. Ancak şirket küçük ve organizasyon açık ise sizin organizasyondaki değerinizi gösterebilmeniz için limit yoktur. Ancak sınırlarını aşmadığınıza dikkat edin.

Hayalinizdeki evi kurun

Çıplak ellerinizle bir ev kurduğunuzu düşünün. Tamamlandığında yaptığınız şeyle gurur duymaz mısınız? Küçük ve yeni iş oluşumlarında herkes evi kurmada bir rol oynar. Kişiliklere belli olarak bazıları temeli kurmak bazıları tuğlaları koymak bazıları da kapılar boyamak ister.

Sizce hangi kişiler evin DNA'sı için daha önemli bir rol oynuyor? Evi kumla kurmamak için pencerelerin süslenmesini başkalarına bırakın ve evin temelini kendiniz kurun. Eğer kuruculardan olamıyorsanız her adımda bir rolünüz olduğuna emin olun.

Çok yönlü ve diğerlerinden bağımsız olun

Çoğu insan bunu unutur. Bazı şirketlerinizde elinizi sıvayıp kirli işleri yapmak günah sayılır. Ama bu günlerde genç profesyoneller değerli olmak istiyorlarsa satış tecrübesi, finansal zeka ve teknik bilgiye dengeli bir şekilde sahip olmalıdırlar. Ne bekliyorsunuz? Kollarınızı sıvayın.

Organizasyonu anlayın

Şirketin çeşitli departmanları ve sayısız fonksiyonlarında neler yapıldığını ve neler olduğunu bilirseniz herşeyi tahmin edebilir ve şirketi çökmekten kendinizi de parasız ve işsiz kalmaktan kurtarabilirsiniz.

Adil ama kazanmak için oynayın

Kimse kaybetmeyi sevmez, sadece sporda değil; kadınların peşinden koşarken, ve özellikle işte. Doğru tavıra sahip olmak önemlidir, doğru tavır yenmek için hırslı olmak ve adil olmak için istekli olmak arasındaki mükemmel dengedir. Bu iki gücü dengeleyin ve zafere ulaşın.

Herkesin yeri dolar

Kimse dokunulmaz ve yeri dolmaz değildir. Bu aklınızdayken gelecek için plan yaptığınıza emin olun, opsiyonlarınız olsun ve insanların para için neler yapabileceklerini unutmayın, egonuzu kontrol altında tutun.

İlişkilere benzer şekilde çalışmak da dönen bir kapı gibidir. Hep aradığınız şeyi bulmuş olduğunuzu düşünebilirsiniz ancak karşı tarafın ne düşündüğünü asla tahmin edemezsiniz.

Maceranızın her adımından zevk alın ve şunu unutmayın, kariyerinizin başı ve sonundaki en kısa çizgi bir doğru olabilir ama en ilgi çekicisi en zevklisi bu olmayabilir. Fırsatlardan faydalanın ve tadını çıkarın.