Doğum kilolarından kurtulun !

Doğum kilolarından kurtulun !
Güncelleme:

Doğum sırasında alınan fazla kilolar için uzmanlar bunları öneriyor...

Anne olmanın en önemli dezavantajı vücudun deforme olmasıdır. Doğru yapılan bir egzersizle vücut, eskisinden bile kusursuz bir şekle kavuşabilir

Doğum sonrası alınan kiloların verilememesi, eski kıyafetlere girilememesi ve en önemlisi de eski sağlıklı görüntünün bozulması, kadınların en çok yakındıkları konulardandır. Memorial Hastanesi'nden Fizik Tedavi Uzmanı Dr. Rıza Nejat, doğum sonrası egzersizler hakkında bilgi verdi.

Kilo vermede egzersizin etkisi nedir?

Doğumla belirli bir kilo gider ve hamilelik sonrası diyetle birlikte egzersizler yapılarak doğum kiloları tamamen verilebilir.

Nasıl egzersiz yapmalı?

Herkes doğum sonrası egzersiz yapabilir. Normal doğumdan birkaç gün sonra başlanabilir, sezaryen doğum yapılmışsa 50 gün beklenir, yara iyileşmesinden sonra egzerizlere başlanabilir. Egzersizlere başlanılacağı zaman nasıl bir yol izleneceğine; kişinin kilosuna, yaşına, daha önce yaptığı aktivitelere ve kişinin fiziksel durumuna bakılarak karar verilir.

Bu egzersizlerin özellikleri nelerdir?

Hamilelik sırasında belde kavis artar. Göbek ağırlığı fazla olduğu için bel de öne doğru kaymaya başlar. Bel kavisini dengelemek için omurgada, sırtta da kavis ya da kamburluk oluşabilir. Karın ve bel kaslarını güçlendirmeye, bel kavisini azaltmaya yönelik egzersizler verilir. Hastanın duruş bozukluklarını tekrar normale çevirmek amacıyla da egzersizler verilebilir. Ayrıca hamilelik esnasında ağırlıkla beraber vücutta kaslar gevşediği için başparmağın dışa doğru kayması dahi, doğum sonrası egzersizlerle giderilebilir. Vücuttaki diğer kaslar da güçlendirilir. Karın kaslarının toparlanması sağlanır. Ayrıca emzirme ile beraber belli pozisyonda sürekli kalmaya bağlı olarak boyun ve sırt kaslarındaki spazmlar da egzersizler sayesinde daha az görülür. Kişi daha önce spor yaptıysa yavaş yavaş başlanır ve giderek normal tempoya doğru gidilir. Kişide fazla kilo varsa ve birden bire yürüşüye başlarsa, ayaktaki bağlarını incitebilir. Doğumdan çok fazla kilosu kalan kadınlara yüzme ile başlamaları önerilir.

Egzersizlere hangi durumda ara verilmeli?

Egzersizler sırasında ağrı başlarsa mutlaka ara verilmelidir. Egzersiz sonrası ağrılar artarsa bu durum, o kişiye egzersizlerin ağır geldiği anlamına gelir. Vücutta şişlik oluşursa mutlaka ara verilmelidir. Kişi diyabetikse ya da farklı kronik hastalıkları varsa mutlaka önce doktora danışılmalıdır sonra egzersizlere geçilmelidir.

Uzman yardımı alınmalı mı?

Öncelikle kişide bel fıtığı, boyun fıtığı, bacakta ileri derece bir ödem varsa, patolojik bir durumu varsa egzersizi yapmak için mutlaka uzman yardımı alması gerekir. Ancak kişide herhangi bir problem yoksa, kendisine verdiğimiz egzersiz programını rahatlıkla uygulayabilir. Kişi uzman yardımı olmaksızın kendi kafasına göre bir program uygularsa ters hareketlerle bağlarda zorlama olabilir, kaslarda incinmeler oluşabilir. Bel fıtığı varsa şikayetler artabilir. Ağrı varsa kesinlikle egzersiz yapmamalıdır, ağrı uyarıcı bir durum olduğu için sakatlıklar oluşabilir.

Dikkat edilmesi gerekenler neler?

Yemekten 1 ya da 2 saat sonra ya da yemek yemeden önce spor yapmalıdır. Spor yaparken düz ayakkabı giyilmesi, rahat kıyafetler seçilmesi, aşırı nemli ya da kapalı alanlarda egzersiz yapılmaması gerekir. Kişide ateş ya da enfeksiyon varsa kesinlikle egzersiz yapmamalıdır. Bir de terleme ile su ve tuz kaybı olduğu için mutlaka bol su tüketilmelidir.