Alerjik bronşiyal astıma dikkat !

Alerjik bronşiyal astıma dikkat !
Güncelleme:

Uz. Dr. Hakan Onur, çocuklar için uyarıda bulundu.

Astımın bazı genetik ve olumsuz çevresel faktörlerin bir araya gelmesiyle oluştuğunu belirten uzmanlar olumsuz çevresel faktörler arasında en başta alerjenlerin geldiğini söyledi.

Hava kirliliği, hayvan kürkleri, soğuk hava, sigara dumanı ve kapalı alanlar astım gelişimine zemin hazırlayan diğer faktörlerden olduğunu belirten Memorial Diyarbakır Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü’nden Uz. Dr. Hakan Onur, çocukların hava yolları normalden daha hassas olduğu için belirtilen durumlar çocuklardaki astımı tetikleyebildiğini dile getirdi.

Dr. Onur, “Astım belirtileri çocuklarda farklılık göstereceği gibi hafif, orta, ağır olmak üzere kendini hissettirebilir. İlerlemiş astım vakalarında çocuğun yaşamı tehdit altında olabileceğinden vakit kaybetmeden tedaviye başlanarak şikayetler kontrol altına alınmalıdır. Astımdan tamamen kurtulmayı sağlayacak bir tedavi bulunmamaktadır. Ancak astım, doğru tanı, düzenli takip ve iyi bir tedavi ile kontrol altına alınabilir.

Annenin gebelik sırasında sigara kullanması çocukta birçok hastalığa neden olmakta ve astım riskini de artırmaktadır. Bu nedenle gebelik dönemi de dahil olmak üzere çocuğun hiçbir şekilde sigara dumanına maruz kalmamasına özen göstermelidir. Astımın belirtileri hastaların büyük çoğunluğunda 5 yaşın altında ortaya çıkar. Aslında bu yaş grubundaki çocuklarda hışıltı ve nefes darlığının astımdan mı yoksa farklı bir nedenden mi kaynaklandığı genellikle anlaşılamaz. Ancak hışıltı astımın belirtisi olabileceğinden, çocukta görülebilecek bazı şikayetlere karşı dikkatli olunmalıdır” dedi.

Genel olarak geçici özellik gösteren şikayetlerin çocukluk çağının geçici hışıltısı olduğunu aktaran Dr. Onur, “Astım hastalarının bir kısmında bulgular yaşla birlikte gerileme gösterir ve hastaların bir bölümünde kaybolabilir. Ancak belirtiler azalsa veya kaybolsa bile çocukların önemli bir kısmında ileri yaşlarda astım bulguları ortaya çıkabilir. Çocuklarda ilk 3 yaş içinde en önemli alerjenler besinlerdir.

Çocuklarda alerjik reaksiyon oluşturan bazı besinler, astıma da neden olabilir. Bunlar çocuğun yaşı ilerledikçe daha çok ön plana çıkacağından, ilk 3 yaş içinde uzman doktora danışarak alerji testleri yaptırılmalı ve çocuk düzenli takip altında olmalıdır. Alerjiye yol açan besinler arasında; süt, yumurta, yer fıstığı, fındık, ceviz, balık, kabuklu deniz ürünleri, buğday ve soya olarak gösterilmektedir” diye konuştu.