Akıllı telefonlar işyerinde dikkat dağıtıyor

Akıllı telefonlar işyerinde dikkat dağıtıyor

Yapılan araştırmaya göre akıllı telefonlar olmadan yüzde 26 oranında daha üretkeniz.

Kaspersky Lab tarafından Würzburg Üniversiteleri aracılığıyla gerçekleştirilen yeni bir psikolojik deneye göre akıllı telefonlar iş arkadaşlarımızla iletişimimizi sağlar, gelen maillerimizi zamanında kontrol etmemize yardımcı olur ve acil işleri seyahat halindeyken halletmemize olanak sağlarken, masa başındayken çalışma performansımızı kötü etkiliyor.

Deney, üretkenlik ve katılımcılarla telefonları arasındaki mesafe arasında bir bağ olduğunu ortaya çıkardı. Akıllı telefonlar uzaklaştırıldığında katılımcıların performansı %26 oranında iyileşti. Deney 19-56 yaş aralığındaki 95 kişinin davranış biçimlerini Würzburg ve Nottingham-Trent üniversitelerinin laboratuvarlarında inceledi. Laboratuvar bölgelerinde deney şartları ve cinsiyeti dengelemeye de dikkat edildi.

Araştırmacılar katılımcılardan 4 farklı durumda yoğunlaşma testi yapmalarını istedi. 4 şart; telefonun cepte olması, masada olması, çekmecede kilitli olması veya odadan tamamen çıkarılmış olması durumlarıydı. Test sonuçlarının en düşük olduğu durum telefonun masa üstünde olduğu durumdu. Yalnız katılımcı ve telefon arasındaki mesafe arttıkça performansın da arttığı görüldü. Sonuç olarak telefonlar odadan çıkarıldığında performansın %26 oranında arttığı ortaya çıktı.

Beklenenin aksine akıllı telefonların uzakta oluşu katılımcıları strese sokmadı. Tüm deneylerde stres seviyeleri tutarlıydı. Fakat genel olarak kadın katılımcılar erkek katılımcılara göre daha fazla stresliydi ve bu sonuç da araştırmacıları; işte yaşanan stresin akıllı telefonlarda değil, cinsiyetle alakalı olabileceği sonucunu çıkarmaya itti.

Nottingham-Trent Üniversitesi’nden Jens Binder konuyla ilgili: “Önceki çalışmalar akıllı telefonlardan ayrılmanın artan stress gibi negatif duygusal sonuçları olduğunu gösterirken, araştırmalar da akıllı telefonların görünürde olmasının dikkat bozucu bir etmen olabileceğini ortaya koyuyor. Başka bir deyişle akıllı telefonun varlığı da yokluğu da dikkati dağıtabilir,” yorumunda bulundu. Würzburg Üniversitesi’nden Astrid Carolus ise: “Özet olarak bu araştırmadan çıkardıklarımız, telefonun varlığının değil yokluğunun konsantrasyonu artırdığını gösteriyor” diye ekledi.