Ailenizde anevrizma varsa dikkat !

Ailenizde anevrizma varsa dikkat !

Birinci derecede akrabalarında anevrizma olanların riski yükseliyor.

Beyin damarlarında baloncuk oluşması olarak tanımlanan anevrizma, her 10 kişiden birinde ortaya çıkan ciddi bir hastalık. Anevrizması olan her 10 kişiden birinde de baloncuğun patlaması sonucu, beyin kanaması gelişiyor. Anevrizmanın oluşumunda sigara ve yüksek tansiyon gibi birçok faktörün yanı sıra ‘aile öyküsü’ de etkili oluyor. Öyle ki birinci derece akrabalarında anevrizma hikayesi olan kişilerde risk yüzde 25’e yükseliyor. Bu iç karartan tablonun yanı sıra güzel haberler de var; günümüzde yaygın olarak kullanıma giren MR ve gelişmiş teknolojiyle çekilen BT teknikleri sayesinde, anevrizmalar henüz beyin kanamasına yol açmadan tespit edilebiliyor. Böylelikle erken dönemde gerekli tedbirler alınıyor ve hastanın hayatı kurtuluyor. Acıbadem Fulya Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Yunus Aydın, bu nedenle birinci derece yakınlarında ‘anevrizma’ olan kişilerin mutlaka beyin MR’ı çektirmesi gerektiği uyarısında bulunuyor.  

Damar duvarının zayıf olduğu noktalarda oluşuyor

Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Yunus Aydın, anevrizmanın genellikle damar duvarının zayıf olduğu bölgelerde, yani damarların daha küçük noktalara ayrıldığı çatallanma bölgelerinde oluştuğunu söylüyor. Kan basıncı, damar tabakalarındaki mevcut bir zayıf noktayı ileri doğru iterek damarın balonlaşmasına neden oluyor. Anevrizması olan her 10 kişiden 1’inde de kan basıncının yavaş yavaş genişlettiği zayıf nokta patlıyor ve bunun sonucunda beyin kanaması gelişiyor.

 “Kafamın içinde sanki bir şey patladı”

Şiddetli baş ağrısı, kanamaya yol açmış anevrizmanın ilk belirtisini oluşturuyor. Hastalar, baş ağrısının o ana kadar tecrübe etmedikleri şiddette geliştiğini belirterek, “Kafamın içinde sanki bir şey patladı” diyor. Prof. Dr. Yunus Aydın, baş ağrısının altında yatan nedeni de şöyle açıklıyor: “Beynin çevresindeki zar tabakasının altında su tabakası mevcut. Kanama da bu suyun içine doğru akıyor ve beynin suyunun dolandığı her yere yayılıyor. Beyin suyunun dolaşımını bozması sonucu kafa içindeki basınç artıyor. Anevrizmada baş ağrısı da bu yüzden oluşuyor. Basınç çok fazla olursa hastanın şuurunu kapatıyor ve komaya girmesine neden oluyor”

Pek çok etken yol açabiliyor

Beyin anevrizması doğumsal ve edinsel faktörler nedeniyle ortaya çıkıyor. Sigara, damar sertliği ile yüksek tansiyon damar yapısını eskiterek, zaten var olan sorunun daha da erken gelişmesine ve kanamaya neden olabiliyor. Polikistik böbrek hastalığı, romatizmal hastalıklar ve Marfan Sendromu da anevrizmanın gelişmesinden sorumlu olabiliyor. Kalpten çıkan aort darlığı olan hastalarda da anevrizma olma riski yükseliyor. Bunların yanı sıra damarlarda oluşan enfeksiyona bağlı olarak da anevrizma gelişebiliyor. Bazen de geçirilen bir travma sonrasında damar zedeleniyor ve içinden geçen kan basıncına direnç gösteremeyip, balonlaşarak büyüyor. Bunun sonucunda da anevrizma ortaya çıkıyor”

Tablonun ağırlığına göre 5 gruba ayrılıyor

Prof. Dr. Yunus Aydın, beyin kanaması geçiren hastaların, tablonun ağırlığına göre 5 gruba ayrıldığını belirtiyor. İlk 3 grup, anevrizmanın yerine ve kanama şekline göre; şuurları açık olan ve genellikle enselerinde ağrıdan ya da görme bozukluğundan yakınan hastalardan oluşuyor. Bu gruptaki hastalar cerrahi yöntemle tedavi edilebiliyor. En ağır durumda olan 4. ve 5. gruptaki hastaların şuurları ise genellikle kapalı ve solunumları bozuk oluyor. Bu nedenle yoğun bakım ünitesinde solunum desteği veriliyor. Durumlarında düzelme olursa, tedavi edilebiliyor.

Leyditurk.com