​Ailece neşeli bir tatil geçirmek için...

​Ailece neşeli bir tatil geçirmek için...
Güncelleme:

Farklı yaşlardaki çocukların tatili nasıl mutlu geçirecekleri, anne babalar için bilmeceye dönüşüyor.

Ülke olarak çok gergin bir yaz geçiriyoruz. Bir yanda geçen yılın yorgunluğu bir yanda gündemin yoğunluğu omuzlarımıza çöküyor. Öğrenciler ve çalışan anne babalar için yaz döneminde biraz olsun dinlenebilmek, yeni sezona iyi hazırlanmak ve psikolojik rahatlama sağlayabilmek için çok önemli. Ergenlik çağında “huyu suyu değişen” çocuğunuzla uyumlu bir tatil geçirebilmek ise eskisinden farklı bir yaklaşım gerektirmekte…

ERA Kolejleri Kurumsal İletişim ve Marka Direktörü Gülçin Aşkın Çetin, çocuklarla keyifli bir tatil geçirebilmek için öncelikle iyi bir planlama yapmak gerektiğine dikkat çekiyor: “Kış aylarını, okul ve iş sorumluluklarıyla geçirenler için yaz günlerinde dinlenebilmek önemli bir ihtiyaç. Farklı yaşlardaki çocuklarla yolculuk yapmak, aile bireylerinin hepsinin keyif alacağı planlar oluşturmak ebeveynleri zorlayabiliyor. Tatili kâbusa çeviren ise genellikle aile bireylerinin ihtiyaçlarını görmezden gelmek…

Gençlerle Tatile Çıkarken…

Ergenliğin Değişimine Hazırlıklı Olun: Ergenlik dönemi, fiziksel ve hormonal pek çok değişikliği beraberinde getirir. Bu dönemdeki çocuklar yaşadıkları fiziksel değişimi yadırgadıkları için farklı davranabilirler. Çocuğunuz plaja inmek istemiyorsa, gözlüğünü şapkasını hiç çıkartmıyorsa, kıyafet seçimlerinde pek mevsime uygun davranmıyorsa üzerine gitmek yerine anlayışlı davranmakta yarar var.

Planları Birlikte Yapın: Buluğ çağındaki gençler hep söz dinlemek yerine biraz da söz söylemek ister. Kendi görüşlerini kabul ettirme çabasına giren çocuğunuzla çatışmamak için karar alma aşamasında fikirlerini sormak en doğrusudur. Tatilde nereleri görmek istediklerini söylemelerine izin verip, uygun olanlara göre karar alırsanız, özgüvenlerinin gelişmesine ve seçim yapmayı öğrenmelerine de katkıda bulunursunuz.

Birlikte ve Ayrı Etkinlik Zamanlarınız Olsun: Ailece tatil yapmanın en güzel yanı birlikte vakit geçirmektir. Çocuğunuzla ortak planlar yaparken, kendi yaşıtlarıyla birlikte olacağı zamanlar ayırmayı da unutmayın.

Çocuğunuza Hobilerini Gerçekleştirme İmkânı Verin: Hobiler hayatı güzelleştirmenin bir yoludur. Çocuğunuzu sanat ya da spor gibi yetenekli olduğu alanlara yönlendirin. Tatil döneminde de bu faaliyetlere katılabileceği imkânlar oluşturmanız mutlu olmasını sağlayacaktır.

Esnek Olun: Mükemmel tatil beklentisi içerisine girmeden esnek planlar hayat kurtarır. Her aile üyesinin ihtiyaçlarını göz önüne alan esnek bir plan yapın. Sadece çocukların ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik bir planlama sizi yorgun bırakır. Pozitif duygulara odaklanarak, yorucu aktivitelerin ertesi gününü dinlenmeye ayırarak tatilin tadını çıkartabilirsiniz.

Hem Renkli Hem Dinlendirici Tatil: Kimileri tatilde fiziksel olarak dinlenmek, kentten uzaklaşıp sessiz kalmak isterken daha genç yaştaki kişiler için tatilin anlamı olabildiğince fazla fiziksel aktivite yapmak ve sosyalleşmek olabilir. Dolayısıyla iyi bir tatil hem bedendeki gerginliğin dans, müzik, spor gibi aktivitelerle atılmasına izin vermeli hem de kişinin dinlenerek güneşten, sessizlikten nasibini almasına olanak sağlamalıdır.

Leyditurk.com