Ağrılı cinsel ilişkiye dikkat !

Ağrılı cinsel ilişkiye dikkat !

Prof.Dr. Ömer Etlik, miyomlar hakkında bilgiler verdi.

Miyomlar, ortalama 3 kadından birinde görülen iyi huylu tümörlerdir. İlaçla tedavisi mümkün olmayan bu sorun, embolizasyon yöntemi sayesinde hastalar genel anestezi olmadan uygulanan bir tedaviyle en kısa sürede normal hayatlarına dönebilmektedirler. Miyomlar ayrıca rahim alınması (histerektomi) ameliyatlarının en sık sebebi miyomlardır. 

Miyomların çok küçük olmadığı durumlarda çoğunlukla muayene sırasında elle hissedildiğini belirten Fatih Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Radyoloji Uzmanı Prof.Dr. Ömer Etlik, ultrason ile miyomların çok iyi bir şekilde görüntülenebildiğini ayrıca tomografi ve MR’ın da miyomları tespit etme noktasında alternatif yöntemler olduğunu söyledi. 

Miyom Tedavisinde Yeni Dönem 

Miyom tedavisinde henüz başarılı ve etkin bir ilaç tedavisi bulunmadığını dile getiren Prof.Dr. Etlik, ‘Cerrahi tedavi, miyom tedavisinde temel tedavi yöntemidir. Ancak ameliyat sonrası tekrarlama riski yüzde 50-60 oranındadır ve yapılan ameliyata bağlı olarak sonraki gebeliklerde normal doğum yerine sezeryan tercih edilmek zorunda kalınır. Ameliyata ait riskler taşıması, her hastanın ameliyata yanaşmaması gibi dezavantajları vardır. Diğer bir seçenek olan embolizasyon yöntemi ise ameliyata gerek olmadan rahime giden damarların tıkanması sayesinde miyomun küçültülerek etkisiz hale getirilmesidir’’dedi. 

Embolizasyonun avantajları nelerdir? 

Embolizasyon tedavisinde hastanın genel anestezi almaması , işlem sonrasında kısa sürede iyileşmesi ve normal hayata dönebilmesi önemli avantajlarıdır. İşlem sırasında hastanın ağrı hissetmediğini ancak sonrasında organda kan akımının azalmasına bağlı olarak ağrı oluşabileceğini belirten Prof.Dr. Ömer Etlik, ‘ Ağrı hastane ortamında uygun ağrı kesicilerle kontrol altına alınır. Hastaların çoğu bir günlük hastane yatışı sonrasına taburcu edilirler. Miyom tedavisi kapsamında rahimin alınması hastalarda psikolojik tesirler bırakabilmektedir. Ayrıca rahimin, menapozdan sonrada vücudun hormonal dengesinde rol aldığı bilinmektedir. Dolayısıyla rahimi alınan kadınlarda menapozla ilgili bulgular daha şiddetli olabilmekte ve bu noktalar göz önüne alındığında embolizasyon tedavisinde hastanın rahminin alınmadan miyomların tedavi edilmesi önemli bir avantajdır’’diye konuştu. 

Kadınlarda miyom belirtileri

Adet kanamasında uzama ve miktarında artış 
Sık idrara çıkma 
Karında şişkinlik 
Ağrılı cinsel ilişki 
Adet döneminde fazla kanamaya bağlı kansızlık 
Kabızlık 
Tekrarlayan düşük