Adet sancısıyla baş etmenin yolları

Adet sancısıyla baş etmenin yolları

Op. Dr. Burcu Saygan Karamürsel, adet sancıları için neler yapılması gerektiğini anlattı.

Kadınların günlük hayatını etkileyen, okul ve iş devamsızlığına dahi neden olabilen adet sancısına karşı günümüzde kulaktan dolma birçok yöntem uygulanıyor. Kadın Hastalıkları, Doğum ve Perinatoloji Uzmanı Op. Dr. Burcu Saygan Karamürsel, yanlış bilinenler hakında uyardı ve meyve ağırlıklı diyet, sıcak su torbası uygulaması, düzenli doğum kontrol hapı kullanımı ve kas gevşetici egzersizleri önerdi.

Hafif masaj ve meyve ağırlıklı diyet

Op. Dr. Burcu Saygan Karamürsel, adet dönemi sancıları ile başa çıkmak için kadınlara hafif masaj, meyve ağırlıklı düzenli diyet önerirken tuz, şeker, alkol ve kafein tüketimini azaltmaları konusunda uyarıyor. Çoğunlukla genç kızlarda görünen hafif dereceli adet sancılarında ise ılık duş ve sıcak su torbası uygulanmasını tavsiye ediyor.

Düzenli egzersiz yapılmalı

Adet sancısı ile başa çıkma yöntemlerinde yoga gibi gevşeme egzersizlerinin sıkça önerildiğini fakat bunların sadece adet dönemi ile sınırlı kalmaması gerektiğini belirten Op. Dr. Burcu Saygan Karamürsel şunları aktardı: \"Bu egzersizlerin düzenli olarak ve uzman eşliğinde yapılması gerekir. Yürüyüş, aerobik, yüzme gibi egzersizler de ağrının hafiflemesine yardımcı olur. Bunun yanı sıra akupunktur, B1 vitamini ve magnezyum gibi takviyeler ve alternatif tedaviler de fayda sağlayabilir.\" 

Adet sancısına karşı sık sık özellikle non steroidal antienflamatuar tipi ağrı kesicilerin kullanıldığını söyleyen Op. Dr. Karamürsel, bu tür ilaçların mide açısından yan etkileri olabileceği konusunda kadınları uyardı ve mutlaka tok karnına içilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Tedavide 2. basamak: Doğum kontrol hapları

Belirtilen yöntemlerin etkili olmadığı durumlarda kadınların ikinci basamak tedaviye geçmesi gerektiğine değinen Op. Dr. Karamürsel, \"Bunlar arasından en etkili yöntem doğum kontrol haplarının düzenli kullanımı, cilt altına yerleştirilen hormonal implant dediğimiz doğum kontrol yöntemi ve yine evli kadınların kullanabileceği hormon içeren spirallerdir\" dedi. 

Yaşamı etkileyecek kadar şiddetli adet sancısında mutlaka doktora başvurmak gerektiğine değinen Op. Dr. Burcu Saygan Karamürsel bu ağrılarının gerçek sebebinin endometriozis, miyom, enfeksiyon ve stres gibi başka bir hastalık veya sorundan kaynaklanabileceğine ve daha da ciddileşmeden mutlaka tedavi edilmesi gerektiğine dikkat çekiyor. Özellikle adet dönemi dışında da şiddetli kasık ağrıları varsa, bu duruma bir patolojinin eşlik etmesi olası. Karın alt bölgesinde gerçekleşen şiddetli adet sancısının, Endometriozis hastalığının habercisi olabileceğine de değinen Op. Dr. Karamürsel uzun süre devam eden adet sancılarında mutlaka bir hekim tarafından klinik muayenenin gerekli olduğunu vurgulamıştır.

Hafif adet sancısından kurtulmak için ne yapılabilir

- Karın ve beli sıcak su torbasıyla ısıtma ve ılık duş alma

- Karın alt bölgesi ve kasıklara hafifçe masaj

- Tam tahıl ve meyve içeriği yüksek diyetle beslenme; tuz, şeker, alkol ve kafeini azaltma

- Gevşeme egzersizleri

- Düzenli yürüyüş ve egzersiz 

- Kilo fazlası varsa zayıflama

- Ağrı kesicileri ve doğum kontrol yöntemlerini doktorunuza danışarak kullanma