Adet sancısına iyi gelen yöntemler

Adet sancısına iyi gelen yöntemler

Neredeyse her kadının problemi olan adet sancısı, çözümsüz değil...

Yapılan araştırmalarda kadınların yaklaşık yüzde 60\'ından fazlasında adet döneminin çok ağrılı geçtiği ortaya çıktı. Ağrının nedeninin, adet döneminde rahmin kasılmasına bağlı olarak rahme giden kan akımı ve oksijenin azalması olduğunu söyleyen Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Esra Can Çetin, ağrının her kadında farklı boyutlarda olmasının ise kişinin ağrı algısı, sosyal düzeyi ve eğitiminin yanı sıra psikolojik ya da genetik faktörlere bağlı olduğunu belirtti.

AĞRININ ŞİDDETİ AZALIR

Adet sancısı çekmenin bir kader olmadığını söyleyen Dr. Çetin, beslenme ve bazı pratik tekniklerle ağrının hafifletebildiğine dikkat çekti. \"Ancak ilaç dışı yöntemlerin yeterli olmadığı durumlarda ağrı kesici almaktan çekinmeyin\" diyen Çetin, \"Adet sancısı çekiyorsanız iyi yönünden bakın; bu vücudunuzda yumurtlamanın olduğunu gösterir\" dedi. İlerleyen yaşlarda adet sancısının şiddetinin azaldığına dikkat çeken Dr. Çetin, \"Evlenince sancının azalacağı yanlış bir bilgidir. Ancak doğumdan sonra rahim ağzı daha açık olacağından ağrı daha az hissedilir\" dedi. İşte Dr. Çetin\'den her ay yaşanan bu dönem hakkında merak edilenler ve çözümleri...

TEDAVİ ŞEKİLLERİ

İlk basamak ağrı kesicilerdir. İkinci basamak ise doğum kontrol hapı (aralıklı ya da devamlı) olabilir. 3 ay sonra yeterli kontrol sağlanmamışsa ameliyat yapılabilir. Bu ameliyatta kamerayla karnın içine bakılır. Ultrasonda tespit edilip, tedavi ediliyor. Kısa dönem için menopoza sokan ilaçlar ve hormonlu spiral diğer tedavi seçenekleridir.

BUNLARI YAPIN RAHATLAYIN

Sıcak uygulama

Alt karına koyulan sıcak su torbaları, rahmin kan dolaşımının hızlanmasına yol açarak ağrıyı azaltacaktır. Ilık duş almak, ayaklarını sıcak su içinde bekletmek de fayda sağlar. Önerilen ısı 40 derecedir.

Beslenme önerileri

B ve E vitaminleri ile magnezyum içeren ilaçlar ağrıyı azaltır. Bitkisel çayların kaslar üzerindeki gevşetici etki yapar, bu dönemde papatya çayı ve rezene çayının yararlı olur. Kahve, çikolata, kola, çay gibi kafein içeren gıdaları tüketmemek gerekir.