Açık havada spor yaparken dikkat !

Açık havada spor yaparken dikkat !

Spor sakatlanmaları tedavi edilmediği zaman kalıcı hasara yol açabiliyor.

Medicana Sivas Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Turan Taş, havaların ısınmasıyla birlikte açık havaya taşınan spor faaliyetlerinde sakatlanmaya karşı alınabilecek önlemler, sakatlanma durumunda yapılması gerekenlerle ilgili önemli bilgiler verdi.

Spora Başlarken Tempoya Dikkat Edin…

Bahar aylarıyla birlikte hem daha hızlı kilo vermek hem de güzel havadan faydalanmak için açık alanda spor yapmaya başlayanların vücutlarına aşırı yüklenmesinden dolayı spor yaralanmaları yaşayabileceğine dikkat çeken Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Turan Taş, “Uzun zamandır hiç spor yapmayan kişilerin hızlı tempoda spor yapmamaya dikkat etmemesi gerekiyor. Ağır tempolu yürüyüşler başlangıç için ideal olabilir. Kişiler vücut yapısına ve sağlık durumuna göre spor yapmalı ve spora başlamadan önce ortopedist kontrolünden geçmeli. Spor yaparken sakatlanmamak için kullanılan malzemenin kalitesi de çok önemli.” dedi.

İlerleyen Yaşlarda Spor Sakatlanmaları Daha Sık Görülebilir…

Özellikle ilerleyen yaşlarda vücudun kemik, kas gibi yapısında bulunan kollajen maddesinin azaldığını belirten Medicana Sivas Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Turan Taş, “Kollajen maddesinin azalmasıyla doku daha kırılgan olabiliyor ve yanlış ve ani hareketlerden daha çok etkilenebiliyor.” dedi.  Ayrıca vücutta enflamasyon oranında artıştan dolayı midede, bağırsaklarda, kaslarda iltihaplanmanın artmasından dolayı spor yaralanmalarının artabileceğine dikkat çekti.

Sağlıklı Bir Spor Programı için Kontrol Yaptırmak Önemli…

Medicana Sivas Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Turan Taş, uzun bir aradan sonra spora başlayan kişilerin check-up yaptırmasını, kan şekeri ve vücut kitle indeksini ölçtürmesi gerektiğini sonrasında düzenli bir programa sadık kalarak spor yapması gerektiğini belirtti. Ayrıca 45 yaş ve üstü kişilerin spora başlamadan önce endoskopi ve kolonoskopi yaptırması tavsiyesinde bulundu.

Spor Yaparken Yaşanan Sakatlıklar Göz Ardı Edilirse Kronikleşebilir…

Spor yaparken vücutta kemik, kas, eklem veya dokularda sakatlanmalar oluşabileceğini belirten Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Turan Taş, “Spor yaparken yaşanan sakatlanmalar tedavi edilmezse ilerleyen, ilk etapta kendini hissetirmeyen rahatsızlıklar sonradan ortaya çıkabilir ve sakatlık durumu kronikleşebilir.  En sık rastlanan spor sakatlanmaları içsel veya dışsal faktörlerle oluşan kemik kırılması, diz dönmesi, bilek burkulmasıdır ve uzman hekim tarafından tedavi edilmediği takdirde bu tip sakatlıklar kalıcı hasara yol açabilir.” dedi.  

Sakatlanma Sonrası Kalıcı Hasar Kalmaması için Acil Müdahale Şart…

Spor sakatlanmalarında en çok görülen kemik kırılması veya bağ kopması gibi durumlarda vakit kaybetmeden tıbbi müdahale yapılması gerektiğini belirten Op.Dr. Turan Taş, yaralanma sonrasında vücutta ortaya çıkan şişlik, kızarıklık, hassasiyet, yüksek ateşin vücudun kendini iyileştirmeye yardımcı olduğunu açıkladı.Bununla birlikte ilaç tedavisi ile ilgili olarak “Sakatlanma sonrasında doktor tavsiyesiyle kullanılacak iltihap önleyici ilaçlar yaralanan dokunun şişmesini ve ağrımasını önler. Şişme veya iltihaplanmayı önlemek için soğuk tedavisi, kompres, yaralanan bölgenin kalp hizasından yukarı kaldırılması uygundur.” dedi.  

Medicana Sivas Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Turan Taş, spor yaralanmaları sonrası mutlaka bir spor fizyoterapiste veya aile hekimine başvurmak gerektiğinin altını çizdi.