5 adımda gümrüksüz alışveriş rehberi

5 adımda gümrüksüz alışveriş rehberi

Duty Free alışveriş deneyimini en iyi şekilde nasıl yaşayabileceğini öğrenmek istiyenlere ipuçları...

Yurt dışına giderken uçağa binmeden önceki uzun beklemeleri tek çekilebilir kılan aktivitelerden biri Duty Free alışverişi. Peki, seyahat öncesi yapılan bu çılgın alışverişler gerçekten avantaj sağlıyor mu? Bunu öğrenmek için momondo’nun Duty Free ’den en iyi şekilde faydalanma rehberine göz atmanız yeterli!

Uluslararası yolculuklarda gümrüksüz veya vergisiz alışveriş denince hepimizi bir heyecan bastığı doğru. Son moda saatlerden, butik kozmetik ürünlerine, parıltılı lüks parfüm şişelerinden, ithal çikolata ve atıştırmalıklara dışarıdan daha uygun fiyata sahip olma fikri içimizdeki alışveriş canavarını harekete geçiyor. Ancak Duty Free alışverişin de kendine göre incelikleri bulunuyor.

1. ÜRÜNÜN GERÇEK FİYATI

Ürünler vergili fiyatlara göre ucuz da olsa bu Duty Free fiyatının her zaman en uygun olduğu anlamına gelmiyor. Beğendiğiniz ürünle kasaya doğru hızlıca ilerlemeden önce piyasa fiyatını internetten kontrol etmeniz işe yarayacaktır. Belki de aradaki yüzde 10’luk fark tatil sonrası kalan son paranızı harcamanıza değmeyecektir.

2. OTANTİK ALIŞVERİŞ

Duty Free alışverişin avantajlarından yararlanmak istiyorsanız mutlaka bulunduğunuz ülkeye has, yerel ürünlere göz atın. En uygun fiyatlar ve cazip fırsatlar genellikle yerel ürünlerde yakalanıyor. Örneğin İsviçre’deyseniz son paranızı birçok ülkede bulamayacağınız çikolatalara ya da Fransa dönüşü birbirinden lezzetli peynirlere harcayabilirsiniz.

Ayrıca yerel mağazalardan alışveriş yapmak gittiğiniz ülkenin para birimi kendi ülkenizin para birimi karşısında zayıfsa daha hesaplı olabiliyor.

3. TAŞIYACAKLARINIZA DİKKAT EDİN

Biliyoruz, o çok aradığınız ürünü kendi ülkenizden çok daha uygun fiyata bulduğunuzda içinizdeki alışveriş tutkununu susturmak hayli zor. Ancak arada edeceğiniz kar uğruna tatilinizi zahmetli hale getirmek keyfinizi kaçırabilir. Özellikle elektronik ürünlerde çok uyguna bulduğunuz bir ürünü satın alırken bütün tatilde yanınızda taşımak zorunda kalacağınızı unutmayın. Belki de kendi ülkenizdeki havalimanıyla çok az bir fark olduğunu önceden araştırmak hem sizi tüm tatil yanınızda fazla eşyayla gezmekten kurtaracak hem de istediğiniz ürünü almanıza yardımcı olacaktır.

4.DÖVİZ MAĞDURLUĞU

Birçok ülkede havaalanlarında ürünlerin dolar ve euro karşılıkları fiyat etiketlerinde belirtiliyor. Bunun yanında hala yerel para birimi ile etiket fiyatı bulunan ülkeler de mevcut. Bu ülkelerde alışveriş yaparken iki kere kontrol etmek, ucuza aldığınızı sandığınız bir ürünü aslında normalin üç katı fiyatına alma ihtimalinizi ortadan kaldıracaktır.

5. ÜLKELERİN İZİN VE MUAFİYETLERİ

Yaygın inanışın aksine, gümrüksüz satış mağazalarından aldığınız ürünlere hiç vergi ödemeyeceğiniz doğru değil. Satın aldığınız ürünler teknik olarak sadece onları satın aldığınız ülkede gümrüksüz oluyor. Eğer yasa ile belirlenen sınırı aşıyorsa kendi topraklarınıza döndüğünüzde bu ürünler için gümrükte vergi ödemek zorunda kalabilirsiniz.

Peki, muafiyetler neler ve vergi ödemeden yanında ne kadar getirebilirsiniz? Bu sınırlamalar ülkeden ülkeye değişiyor. Gümrük memurlarının sorularıyla karşı karşıya kalıp, beğenerek aldığınız ürünlere el konulması ya da yüksek vergi bedelleri ile karşılaşmamak için ziyaret edeceğiniz ülkelerin izin ve muafiyetlerini internetten kontrol edebilirsiniz.