20 yaş dişleri hakkında merak edilenler

20 yaş dişleri hakkında merak edilenler

Diş sağlığı konusunda en çok merak edilen ve tartışılan konulardan biri 20 yaş dişleri...

Toplumda diş sağlığı konusunda en çok merak edilen ve tartışılan konulardan biri 20 yaş dişlerinin işlevi ve çektirmek ya da çektirmemek konusundaki bilgi kirliliği. Neden yirmi yaş dişleri gömülü kalıyor ve çıkamıyorlar? Yoksa artık ihtiyaç mı yok? Neden diş hekimim çekmek istiyor?

Aslında yirmi yaş dişleri eski insanların diş dizisine bakıldığında sorun yaratmıyordu yani eski insanların diş dizileri daha düzgün ve yirmi yaş dişleri sorunsuz çıkmış ve dişlerde çapraşıklık gözükmüyordu, peki neden günümüzde böyle bir sorunumuz var? Sorumuzun cevabının Beslenme aşlışkanlığında ve tüketilen gıdaların yapısında gizli olduğunu ifade eden Dentapolitan Diş Hastaneleri Ortodonti Uzmanı Doç.Dr. Mehmet Oğuz Öztoprak yirmi yaş dişlerinin günümüzde neden çekilmesi gerektiği konusuna açıklık getirdi. Eski insanların tükettiği lifli ve sert besinler yerine artık yumuşacık ekmekler, düdüklü tencerede pişen lokum gibi etler, krem peynir gibi gıdalar neredeyse dişlerde çiğnemeksizin tüketilebilen gıdalar ve doğal lifli besinlerin yerine fabrikasyon ürünler dişlerin iş yükünü hafifletiyor. Çalışmayan dişler hareket etmiyor ve aşınamıyor, bu nedenle 20 yaş dişlerine de arkada yer açılamıyor. Yer bulamadığı için çıkamayan ya da çarpık şekilde çıkarak çene yapısını bozan dişlerin çekilmesi de elzem hale geliyor.

Yirmi yaş dişlerinin çekilmemesi bazı riskleri de beraberinde getiriyor. ciddi eklem problemleri, ağız kokusu, ve kistler bu risklerden bir kaçı. Bu riskleri ortadan kaldırmanın yolu ise 20 yaş dişlerinin çene cerrahisi tarafından çekilmesinden geçmekte.

Leyditurk.com