17 günde 5 kilo vermeye hazır mısınız?

17 günde 5 kilo vermeye hazır mısınız?

Bu diyet “Hızlı sonuç almak için tasarlanmış bir doktor diyeti”

17 günde 5 kilo. Kulağa hoş geliyor... Yakında tatil planınız varsa daha da hoş. Peki mümkün mü? Elçiye zeval olmaz! “Hızlı sonuç almak için tasarlanmış bir doktor diyeti” olarak tanıtılan 17 Gün Diyeti’yle kitabın yazarı Dr. Mike Moreno, 17 günde 5 kilo verilebileceğini iddia ediyor. Üstelik aç kalmadan... Aylardır New York Times’ın Bestseller listesinde olan kitabında Dr. Moreno, diyetini yağ yakan protein, yağ ve sebzeler üzerine kuruyor. “Bu diyet, bedeninizin her gün yağ yakabileceği şekilde metabolik olarak besin ve egzersiz dengesi üzerine dikkatli bir şekilde tasarlanmıştır” diyor.

‘HIZLI ZAYIFLAMAK SAĞLIKSIZ OLMAYABİLİR’

Böyle hızlı kilo vermenin sağlıklı olup olmadığı sorusuna da alışılmamış bir iddiayla yanıt veriyor Dr. Moreno: “Beslenme uzmanlarının vaazların aksine, hızlı kilo vermek, doğru bir şekilde yapılırsa sağlıklı olabilir.” Bunu da Florida Üniversitesi’nde 2010’da yapılmış bir araştırmayla destekliyor. 262 obez orta yaşlı kadın üzerindeki araştırmada hızlı kilo verenler yavaş kilo verenlere göre daha fazla kilo vermişler ve kilolarını daha uzun süre korumuşlar.

Diyetini sağlıklı besinler üzerine temellendirdiğini söyleyen Dr. Moreno, yemek zorunda olduğumuz fakat yemediğimiz besinlerin altını çiziyor. “Hızlı kilo vermek için ihtiyacımız olan şey sindirim ve metabolizmayı en iyi şekilde kullanmaktır” diyen doktor, programa başlamadan önce doktor kontrolünü önermeyi de ihmal etmiyor. Bu diyet, ivme kazandırma, harekete geçirme, başarma ve amaca ulaşma olmak üzere hepsi 17’şer günlük 4 döngüden oluşuyor. İlk 17 gündeki “ivme kazandırma” döngüsünde hedefinize ulaşırsanız, doğrudan koruma programına geçebiliyorsunuz. Eğer vermek istediğiniz daha fazla kilo varsa, Dr. Moreno diğer döngülere devam etmeyi öneriyor.

KİTAPTAN DİYETİN GENEL PRENSİPLERİ
Sebze = zayıflık / sebze yememek = gevşeklik


Yiyebileceğiniz yüzlerce farklı sebze vardır ve onları çorba veya makarna sosu içine bile saklayabilirsiniz. Hiç kilo almaksızın onları büyük miktarlarda tüketebilirsiniz. Eğer beden yapınızı değiştirmek; daha zayıf, daha güçlü ve sağlıklı olmak istiyorsanız sebze yemek zorundasınız. Mart 1999’da ABD Tufts Üniversitesi Enerji Metabolizma Laboratuvarı tarafından gerçekleştirilen bir çalışma, çok çeşitli sebzeler tüketerek diyet yapan kişilerin en az miktarda beden yağına sahip olduklarını ortaya koyuyor. Eğer zayıflamak istiyorsanız, sebze yemeniz gerekir.

Yüksek şekerli meyvelerden vazgeçin

Meyveler faydalı diyet besinleri gibi görünürler çünkü düşük yağ oranına sahiptirler. Fakat onları çok fazla tüketmek diyetinizi sabote edebilir. Ananas, kavun ve muz gibi belli meyveler şeker açısından yüksektir ve çok fazla şeker, yediklerinizin basen bölgesinde birikmesine yol açabilir. Günde yalnızca iki porsiyon yiyin.

Yağ yakan yağları kullanın

Çoklu doymuş yağlar, balık ve sebze yağlarında çok miktarda bulunur. “Faydalı yağlar’ kolesterolün zararlı seviyelerini azaltarak, kan basıncını düşürerek, beyin ve göz gelişimine katkıda bulunarak neredeyse her derde deva olur. Ayrıca uzun süre kendinizi tok hissetmenizi sağlayarak kilo vermeyi de destekler. Ayrıca American Journal of Clinical Nutrition Dergisi’nde yayımlanmış bir çalışmaya göre faydalı yağlar içeren diyetler, yalnızca kalori azaltılarak yapılan diyetlerden daha faydalı. Araştırmalara göre omega-3 yağ asitleri daha fazla kalori yakmaya yardımcı oluyor. Eğer balık yemeyi sevmiyorsanız, günlük 3 gramlık balık yağı takviyesi alın.

Karbonhidratları kesin

Karbonhidratlar enerji veren besinlerdir. Onlarsız kendinizi sersem gibi, hırçın ve çok yorgun hissedersiniz. Ancak kötü karbonhidratlardan kaçmak gerek. Bunlar çoğunlukla beyaz ekmek, beyaz pirinç ve beyaz makarna gibi aşırı işlenmiş gıdalardır. Şeker ve tatlılarsa en kötüsü. Yediğiniz karbonhidrat türleri kadar miktarı da önemlidir. İyi türden olsa bile karbonhidratlarla aşırı yüklenmiş olmak doğal metabolik işlemler için hasar verici olabilir.

17 Gün Diyeti protein açısından cömerttir. Bunlar tavuk, balık, yağsız et ve başka protein zengini besinler gibi yağsız yiyeceklerdir. Protein güçlü bir yağ tutuşturucusudur çünkü...

* Sindirilen protein, sindirilen karbonhidrat veya yağın aldığından daha fazla enerji (kalori) alır, böylece bedeniniz protein yedikten sonra fazladan birkaç kalori yakar.

* Diyetinizdeki bol protein bedeninizin yağ yakma mekanizmasının birini harekete geçirir.

* Yeterli protein tüketmek yağsız kas kitlesinin korunmasına yardımcı olur ve bu, hızlı kilo verme diyetleri için önemlidir. Doğal olarak, ne kadar çok yağsız kasa sahipseniz dinlenirken bile o kadar çok kalori yakarsınız.

* Metabolizmanızı canlandıracak şekilde yeterli miktarda protein aldığınızda, metabolizmayı düzenleyen tiroit bezinizin harekete geçmesi için adım atmış olursunuz.

Diyete başlarken

Yağ depolarını eriterek, toksinleri sistemden atarak sağlıklı bir şekilde hızlı kilo vermeyi amaçlayan bu 17 günlük ivme kazandırma diyetinde, 4.5 ila 5.5 kilo vermek mümkün. Bu döngüde sınırsız miktarda protein tüketebilirsiniz. Çok sayıda sebzenin yanı sıra et, kümes hayvanları, yumurta ve balık yiyebilirsiniz. Ancak beyaz ekmek, patates, makarna, pirinç, çikolata, bisküvi, şekerli puding ve tatlıları keserek karbonhidrat alımını sınırlayın. Meyve ve yağlar yasaklanmamıştır ve her ikisi de diyetinize tat ve çeşni katacağı için faydalıdır.

İVME KAZANDIRMA DÖNGÜSÜ GIDA LİSTESİ

Yağsız proteinler

Balık: Somon, dil balığı, pisibalığı, levrek, konserve edilmiş ton balığı.
Kümes hayvanları: Tavuk göğsü, hindi göğsü, yumurta

Arındırıcı sebzeler
Listeden istediğiniz her şeyi yiyin. Onların tüketimi serbest çünkü bağırsakların, kanın ve karaciğerin detoksifikasyonuna destek olurlar. Koruyucu antioksidan sunarlar.

Örnek: Kuşkonmaz, havuç, patlıcan, karnabahar, brokoli, kereviz, Brüksel lahanası, çalıfasulyesi, lahana, salatalık. Düşük şekerli meyve Düşük şekerli meyveler iri yapılı, yavaşça sindirilen, sizin kendinizi doymuş hissetmenize yardımcı olan, iyi lif kaynaklarıdır. Onlar ayrıca su doludur, lif yönünden zengindir ve kalori açısından son derece düşüktürler. Günde 2 porsiyon yenmeli. Örnek: Elma, armut, çilek, böğürtlen, erik, greyfurt, yabanmersini, portakal, kuru erik, şeftali, siyah üzüm.

Probiyotik besinler: Günde 2 porsiyon Yoğurt: 175 gr = 1 porsiyon
Kefir: Yoğurdun sıvı şekline benzer (240 ml = 1 porsiyon) Probiyotik çökelek peyniri (115 gr = 1 porsiyon)

Faydalı Yağlar: Günlük 1 ila 2 çorba kaşığı Balık yağı, zeytinyağı veya ketentohumu... Bu faydalı yağlar kalp hastalığı, felç, bazı kanser ve diyabet hastalıkları riskini azaltır ve bunun yanı sıra eklem sağlığı, kas kaybını önleme ve yağ kaybını teşvik etme gibi niteliklere sahiptir.

Uyanma içeceği
Her sabah uyanır uyanmaz 240 ml ölçeğinde bir bardak sıcak su için. Bardağın içine yarım limon sıkın; limon sindirim salgılarını harekete geçirecektir. Amacınız günün sonuna kadar en azından yedi bardak daha su içmektir. Eğer kalp rahatsızlığı yaşıyorsanız öncelikle günlük su alımınızın miktarına ilişkin olarak doktorunuza başvurun.

17 günlük diyet mönüsü
Bahsedilen gıda listesinden seçilen yiyeceklerle 17 günlük diyet mönüsünü kendiniz belirleyebilirsiniz.

İşte bağlı kalınması gereken liste:

Kahvaltı

* 2 yumurta veya 4 yumurta akı, yağsız olarak hazırlanacak.
* Veya 1 porsiyon yoğurt gibi probiyotik gıda
* 1 meyve servisi
* 1 fincan yeşil çay

Öğle yemeği
* Balık, kümes hayvanları veya yumurta gibi serbest proteinlerle sınırsız miktarda arındırıcı sebze veya 1 probiyotik besin ile sınırsız miktarda arındırıcı sebze...
* 1 fincan yeşil çay

Akşam yemeği
* Balık veya tavuk
* Sınırsız miktarda arındırıcı sebzeler
* 1 fincan yeşil çay

Atıştırmalık
* 2’nci meyve porsiyonu
* 2’nci probiyotik porsiyonu

Ek olarak
* 1 porsiyon salatada kullanmak veya pişirmek için 1 ila 2 çorba kaşığı faydalı yağ.

Amacınıza ulaştıysanız
17 günde 5 kilo vererek amacınıza ulaştıysanız ve daha fazla kilo vermek istemiyorsanız Dr. Moreno 2’nci ve 3’üncü döngüleri aşıp amaca ulaşma döngüsüne geçmeyi öneriyor.

Amaca ulaşma döngüsünün stratejileriyse şöyle:

* Kahvaltıyı asla atlamayın
* Salata ile barışık olun
* Yağı ve şekeri azaltılmış besinleri tercih edin
* Büyük porsiyonlardan kaçının I Hareket edin, kalori yakın
* Aşırı yemeyin 17 dakika egzersiz İki arada bir derede yapılacak bir egzersiz bile kalori vermenizi sağlar. Sabahları 17 dakika, öğleden sonra ve akşam erken saatlerde 17 dakika. Egzersiz yapmak, birkaç saat sonra metabolizmanızı hızlandırır. Böylece günde iki kez metabolizmanızı çalıştırmış olacaksınız. Bu egzersiz, aerobik, hızlı yürüyüş, koşu, kardiyo aletleriyle çalışma ve 17 dakika boyunca kalbinizin kan pompalamasını sağlayacak herhangi bir aktivite olabilir.

DOKTOR GÖRÜŞÜ
Öncelikle, her diyet için doktor kontrolünden geçmek gerekir. Hızlı kilo vediren 17 Gün Diyeti’nin sağlıklı olup olmadığını Kardiyolog Dr. Özlem Batukan Esen’e sorduk: “17 Gün Diyeti, tek tip bir beslenme şeklini önermediği için şok diyetler gibi sağlıksız değil. Ancak biz klinik çalışmalarımızda hızlı verilen kiloların kısa zamanda geri alındığını gösteriyor çünkü diyeti uygulayan bunu bir yaşam şekli haline getirmiyor. Ülkemizdeki kilolu kişilerin çoğu diyabete yatkındır ve diyet sırasında kaçınmaları gereken şeker ve pirinç gibi gıdalardan hayat boyu kaçınmaları gerekir. Bu diyete hangi kilodan başlandığı önemli. Herkese tek formül uygulanmaz. Kilo ve diyabet gibi rahatsızlıklarını dikkate almak gerekir. Ancak kışın 5-6 kilo alanlar için o kiloları vermek açısından verimli olabilir. Diyete başlamadan doktora danışmakta fayda var.” (GazeteHabertürk)