Çocuklarınızı esaretten kurtarın

Çocuklarınızı esaretten kurtarın
Güncelleme:

Zamanlarının çoğunu televizyon ve internetle geçiren çocuklar büyük tehdit altında.

Çocukların zeka seviyesi düşüyor, yüzde 60'ı Süpermen ya da Örümcek Adam olmak istiyor.

Kayseri Erciyes Üniversitesi (EÜ) yaptığı araştırmayla zamanlarını televizyon ve internet karşısında geçiren çocukları bekleyen tehditleri gün yüzüne çıkardı. Çocukların televizyon izleme alışkanlıkları ve davranışları ile ilgili yapılan araştırma, 6-12 yaş grubundaki bin ilköğretim öğrencisi ile gerçekleştirildi. Araştırmaya göre 6-12 yaş grubundaki çocukların yüzde 58.4'ü Süpermen, Örümcek Adam ve Selena gibi televizyon kahramanlarının yerinde olmak istiyor.

EN AZ 3 SAAT İZLİYORLAR

Araştırmada elde edilen verilere göre günümüzde her evde ortalama 2 televizyon bulunuyor. Çocukların televizyon izleme sıklıkları, evde bulunan televizyon cihazının sayısıyla artıyor. Çocuklar, günde en az 3 saat televizyon izliyor. Televizyonun en çok izlendiği zaman dilimlerini ise 09.00-12.00 ile 18.00-21.00 saatleri oluşturuyor. Erkek çocuklar, kızlardan daha fazla süreyi televizyon karşısında geçiriyor.

KOLAYCILIĞA KAÇILIYOR

EÜ İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler Bölüm Başkanı Doç. Dr. Metin Işık, özellikle anne ve babaların kolaycılığa kaçarak çocuklarını televizyon ya da internete mahkum ettiklerine dikkat çekti. Doç. Dr. Işık, çalışan anne ve babalarla çocukların bir araya geldikleri tek zamanın 10 dakika süren akşam yemekleri olduğunu ifade etti.

YALNIZLIĞA iTiLiYORLAR

Eve yorgun gelen anne ve babanın yemek sonrası çocuklarıyla ilgilenmediğine dikkat çeken Doç Dr. Işık, "Anne ev işlerini, baba da yorgunluğunu bahane ederek televizyon karşısına geçiyor. Çocuklarını bilmeden de olsa sosyal hayatın dışına itiyorlar" dedi.

Işık, bu durumun ise sosyal olmayan, yalnızlığa itilmiş, toplumla iletişim kuramayan, zeka düzeyi gerileyen, hayatı farklı kültürlerden aldığı bilgiler ışığında yaşayan insanların yetişmesine neden olduğunu söyledi. Işık, anne ve babaların yemekten sonra çocuklarıyla gün içerisinde neler yaptığına dair bilgi alışverişinde bulunmasının yararlı olacağının altını çizdi. Işık, en azından haftada bir televizyonun açılmayacağı gün belirlemenin faydasına işaret etti.