0-12 ay bebek aktiviteleri

0-12 ay bebek aktiviteleri
Güncelleme:

Damla Çeliktaban 0-12 ay bebekler için yapılabilecek aktiviteleri anlattı.

Bir bebek dünyaya geldiği günden itibaren annesine ve babasına yeni fonksiyonlar ekler… Bu fonksiyonlardan en belirgini sallanmaktır bana kalırsa. Yeni doğmuş bir bebeği kucağında tutan bütün yetişkinler bir şekilde sallanırlar… Anneler babalar ellerinde kucaklarındaki yeni bebeğin ihtiyaçlarını giderir, onu kendileri harap olmak pahasına yedirir, içirir, temizler ve uyuturlar… Peki ya uyanık olduğu zamanlarda neler yapılacak? Bebekli yaşam insanın yaratıcılığını artırıyor kesinlikle. Her gün yeni bir şarkıya yeni bir beste yaparken; ninnileri birbiriyle karıştırıp hiç duyulmamış şeyler üretirken bulabilirsiniz kendinizi. Şimdiye kadar farkına varılmamış melekeleriniz gelişir; içinizde saklı animatörün farkına varabilirsiniz… 

0-3 ay: Bu dönemde aktiviteler üzerine çok fazla düşünmeye gerek yok. Bebeğin uyanık olduğu, bu sırada da bir ihtiyacını gidermediği zamanları kısıtlıdır… Yeni anne babalar ilk 3 ay içinde genellikle kucaklarında bebekle sallanır, evde tur atar, kısık bir müzikle şarkılar söyler hatta dans ederler… Bebeklerin henüz kavrama ve tutma refleksi yoktur. İçinizdeki şarkıcıyı serbest bırakın yeter…

4-6 ay: 4-6 ay arasında bebeklerin dış dünyaya olan ilgileri de tutma, doğrulma becerileri de gelişmeye başlamıştır. Bu dönemde bebekler önce kendi ellerinden başlayarak ellerine geçen her şeyi ağızlarına götürmeye meyillidirler… Merakları da artmıştır.

4-6 ay arasındaki bebeğinize evinizin çeşitli yerlerinde tanıtım turları attırabilir ona farklı kokular (baharatların kokuları gibi) farklı dokular (yumuşak oyuncak, sert kitap) elletebilirsiniz…

4-6 aylık bebekleri yumuşak bir zeminin üstünde karın üstü yatırarak önünde ses çıkaran, küçük olmayan oyuncaklarla baş başa bırakabilir (gözünüz üstünde olsa iyi olur), onları keşfetmesi için yüreklendirebilirsiniz.

Bunların dışında minik kafiyeli oyunlar da oynayabilirsiniz. Parmaklarını tutup “Bu tutmuş, bu pişirmiş bu yemiş, bu da okuldan gelip hani bana demiş” gibi oyunlar.

6-9 ay: 6-9 ay arasında artık rahat rahat oturabilen bebeğiniz objelere daha çok ilgi gösterecektir… Ellerinde tuttukları şeyleri masaya çarpar, atar, sizden geri getirmenizi beklerler.Bebek atsın, anne geri getirsin oyunu bu yaştaki bebeklerin sıkılmadan oynadığı, neden sonuç ilişkisini öğreten bir aktivitedir… Üşenmeyin ve kontrolü ona bırakın. O atsın siz getirin. (Yok canım, “Tut bobi!” gibi değil).

Bu aylarda burada ve değil konusuna da kafa yorar bebekler. Bunun için klasik ce-e oyununu tek geçerler. Ellerinizle yüzünüzü saklayın ve saklanmış gibi yapıp sonra ce-e diyerek ortaya çıkın…Bebekler bu oyunu yüz binlerce yıldır seviyorlar.

Bu aylardaki bebekler için ayna da keyifli bir eğlence aracı olabilir. Bebeğiniz kucağınızdayken aynanın karşısına geçin. Hem onun hem sizin uzuvlarınızı işaret edin ve isimleri söyleyin. Burun, kol, dudak, ayak… Bir zaman sonra nerede burnun dendiğinde gösterebiliyor olacak.

9-12 ay: Bu dönemde bebeğiniz sizin komik duruma düştüğünüzü gördüğünde çok eğlenecek. Topları atıp tutmaya çalışmak, kendinizi ıslatmak, kayıp düşermiş gibi yapmak… Bir nevi Charlie Chaplin olacaksınız o da kikir kikir gülecek…

Bebeğinizin önüne iki farklı kap ve o kapları doldurup boşaltabileceği, ağzına götürse de bir zararı olmayacak şeyler koyun. Doldur boşlat oyunları bu aylardaki bebeklerin çok sevdiği aktivitelerdir.

Bebeğiniz muhtemelen sizi taklit etmeye bayılıyor. Tuhaf, komik sesler çıkararak bebeğinizin sizi taklit etmesini sağlayın. Kendince farklı sesler çıkarmaya da çalışabilir �� bunları da siz taklit etmelisiniz. Banyo zamanı oyunları… Evinizde bir küvetiniz varsa şanslısınız. Küvetinizi güzelce doldurun. İsterseniz köpüklerle, isterseniz banyo oyuncaklarıyla bebeğiniz uzun süre oyalanacak ve çok keyif alacaktır.

Habertürk